torstai 13. syyskuuta 2012

Wau-efektin anatomia

Nyt se sitten on ilmestynyt, uusi iPhone 5. Puhelin on erinomainen, ei epäilystäkään. Kuitenkin kilpalijat voivat nyt olla levollisin mielin: ei tullut mitään wau-efektiä. Edellisen kerran wau jäi puuttumaan iPhone 4S-puhelimen kohdalla . Yleensäkin epäilen, että matkapuhelimien kehitystyö vetää juuri tällä hetkellä henkeä. Mikä olisi se uusi innovaatio, joka saisi maan järisemään ? Sellaista ei taida olla nyt tulossa ellei sitten taipuva näyttö...

Kilpailijoiden kannalta tilanne on mielenkiintoinen. Erityisesti Nokialle avautuu nyt mahdollisuus tasoittaa peli. Samsungilla on jo ollut teknisesti yhtä hyviä puhelimia kuin Applella, kamppailua on käyty ohjelmatarjonnan ja brändin puolella. Nokian osalta tilanne on ollut erilainen. Niin hyviä kuin Lumia-puhelimet ovat olleetkin, eivät ne ole olleet teknisesti yhtä monipuolisia kuin mainitut kilpalijat. Kun vertaa Lumia 920-puhelinta ja Applen uutuuspuhelinta ja miksei myös Samsungin ensimmäistä windows 8 -puhelinta, voi ilolla todeta, että teknisesti Lumia on nyt kilpailukykyinen. Nokian täytyy optimoida vielä Lumian ominaisuudet muutaman viikon kuluessa iskukuntoon niin hyvä tulee.

Erikseen on tietenkin sitten vielä erillisohjelmatarjonta, joka Applella on tietenkin ylivoimaisen suurta. Kysymys ei kuitenkaan ole enää ratkaisevasta asiasta, kun ohjelmatarjonta on niin korkealla tasolla kaikilla valmistajilla.

Hypetys on se, joka vaikuttaa. Applella se on aina ollut kunnossa. Moni Apple-fani ostaa uutukaisen vaikka silmät ummessa, pelkästään periaatteesta. Nokialla on tässä opittavaa. Markkinoinnissakin täytyisi löytää yhtä omaperäiset ratkaisut kuin mitä on toteutettu itse puhelimessa. Oli helppoa nähdä kuinka Lumia-julkistus matki viikko sitten amerikkalaistapaa. Matkimalla ei saada mitään uutta etua aikaiseksi. Myönnän, että vuodot ovat tätä päivää. Uusia laitteita on pakko testata isolla määrällä ihmisiä ja testaajat eivät ole lojaaleja. Mutta kyllä Nokian johdon omatkin vuodot tulisi harkita tarkemmin.

Seuraavat viikot ovat Nokian kannalta kiduttavia. Sen pitää vain sietää tilannetta, jossa sen nykyisin markkinoilla olevat älypuhelimet eivät ole kilpailukykyisiä. Tappioneljännes on varma. Ongelmalliseksi tilanne kääntyy kuitenkin vasta sitten, jos käyttöjärjestelmäviiveiden takia Lumia-uutuudet viivästyvät. Tämähän on vanha Nokian ongelma. Puhelimet tahtovat aina myöhästyä suunnitellusta aikataulusta. Näen kyllä tilanteessa muutoksen oireet. Nyt uusi käyttöjärjestelmä on saatu kilpailijoiden tasolle ja voidaan kasvattaa ekosysteemiä (mikä kauhea nimi) uuden käyttiksen ympärille. Seuraava huippupuhelin on jo varmoissa lähtöasemissa. Nokian on pakko tuottaa uutuuksia hieman nopeammin kuin Apple - ainakin toistaiseksi.

Minulla on sellainen tunne, että Nokialla on selkeät suunnitelmat tulevaisuuden varalle. Pallo on Nokialla. Sen on tuotava uudet puhelimet ajoissa markkinoille ja pohdittava markkinointikuviot uusiksi. Kärsityt imagotappiot on käännettävä miljoonamyynniksi. Kehittyville markkinoille on saatava pikaisesti Windows 8 –puhelin. Android-maailma on sitten erikseen. Monet näkevät nämä puhelimet Nokian todellisina kilpailijoina. Jos suurin hehkutus onkin ohi Applen osalta, niin muut valmistajat tuovat markkinoille sekä Windows-puhelimia että Android-puhelimia. Uskon kuitenkin, että tästä eteenpäin Nokian kilpailukyky säilyy. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että eri puhelinvalmistajat kilpailevat erilaisilla vahvuuksilla. Kullakin on omat hittiominaisuutensa.

Minusta näyttää, että juuri puhelimet ovat ultrahypetetty kaikkien tuotteiden joukossa. Tässä kisassa on oltava hyvä sekä tekniikan osalta että mielikuvissa. Suuri ongelma tuntuu olevan se, että juuri kun ollaan päästy huipulle pitäisikin miettiä, mitä uutta pitäisi luoda. Tyytyväisyyteen ei ole varaa. Juuri tähän ”vanha Nokia” sortui.

Eräs seikka harmittaa ja se on suomalaisten ”itseinho”, jolla omaa brändiä lyödään. Toivoisin ”proudly made in USA” - asennetta. Keskustelukanavat ovat täynnä oman pesän likaajia. Jos puhuu Nokian ensi kevään näköaloista niin kommentit ovat luokkaa ”Nokia on silloin jo paloiteltu ja myyty”.

Onko Microsoft lojaali Nokialle ? Valitettavasti sen puolesta ei kannata lyödä vetoa. Amerikkalaiset osaavat olla myös häikäilemättömiä. Paras ase Nokialle on suuri itseluottamus ja omat huipputuotteet.

Mielestäni olemme tällä hetkellä tilanteessa jossa ostaja voi avoimesti pohtia vaihtoehtoja useiden valmistajien välillä. Kisa on hyvin tasaväkinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti