lauantai 11. syyskuuta 2021

Kymmenen vuoden jälkeen

 

 

Päivämäärällä 12.9.2021 tuli kuluneeksi tasan 10 vuotta,  kun julkaisin ensimmäisen blogikirjoitukseni nimellä ”Kun Ingemar kertoi Cassiukselle tämän todelliset ansiot”. Kirjoitus paljastaa yhden kirjoitusteni suosikkiteemoista, urheilun. Kuitenkin tässäkin esseessä taustalta nousee esille yhteiskunnallinen ja taloudellinen näkökulma,  jota valaisen kahden nyrkkeilijän kohtaamisen näkökulmasta. Kohtaaminen ei tapahdu paidattomana kehässä vaan rennosti T-paitaan pukeutuneena Cassiuksen (myöhemmin Muhammad Ali) esitellessä suurieleisesti Johanssonille antamassaan haastattelussa syntymäkotikaupunkiaan Louisvilleä. Esittely tapahtuu istuen (tai seisoen) avoautosta käsin.

Kertomuksen ydinviesti oli, että Yhdysvaltojen korkein marginaaliveroprosentti oli haastatteluhetkellä 1964 yli 90 prosenttia.

Clay toteaa: ”Kun taskussani on puolitoista miljoonaa dollaria vetäydyn syrjään”. Huomautuksella ei ole juurikaan merkitystä, päästihän Clay suustaan kaikenlaisia sammakoita uransa alusta lähtien. Huomionarvoinen on kuitenkin Johanssonin toteamus jutun lukijalle. Hän nimittäin toteaa, että ”kuinka tuo summa tulee kokoon, siinä onkin laskemista. Amerikan verokarhu ei paljon haukottele, kun vetää joka ottelusta päältä pois 90 prosenttia Clayn palkkiosta. Hänen pitää siis bruttosummana hankkia kokoon noin 15 milj. dollaria ollakseen päämäärässään”. Tämän jälkeen käyn tuolloisessa kirjoituksessani läpi Yhdysvaltain henkilöverotuksen muutoksia viime vuosikymmeninä.

::::::::::::::::::::::::::::

Tekstejä olen julkaissut 1828 kappaletta eli kymmenen vuoden ajan keskimäärin  joka toinen päivä. Onhan siinä tullut naputeltua läppäriä, mutta mitäpä sitä ei tekisi henkisen vireyden ylläpitämiseksi. Kaikki kirjoitukset on  laadittu eläkkeelle siirtymiseni jälkeen. Voidaan sanoa, että kysymys on esseistä, mutta ehkä mieluiten käytän sanaa ”aine”, jolla tarkoitan,  että kullakin tekstilläni on alku, keskikohta ja loppu! 

Opiskeluhistoriani on vaikuttanut aihevalintoihin erityisesti talousteemojen osalta.  Poliittiset ja ideologiset aiheet esiintyvät tiheään kirjoituksissani.

Poliittinen historia on teemoistani  kaikkein yleisin. Herkeämätön kiinnostus erityisesti lähimenneisyyden tapahtumiin on nähtävissä kirjoitusten runsaslukuisuudessa. Yksittäisistä aiheista demokratia ja sen läpivalaisu on ollut suosiossani – sattuneesta syystä. Siitä puhe, mistä puute.

Satunnaisesti olen kirjoittanut myös musiikin historiasta, kotikunnan asioista ja mökkimuistoista ja onhan niitä muitakin.

Töissä omaksuttu tapa piirtää erilaisia prosessi- ja tapahtumakaavioita on nähtävissä varsinkin varhaisissa töissä. Syy- ja seuraussuhteiden pohdinnan ja totutun kyseenalaistamisen  olen yrittänyt pitää kirkkaana mielessäni.

Seuraava julkaisuni on tuo 10 vuoden takainen ensimmäinen kirjoitukseni  kahden maailmanmestarin kohtaamisesta. Se on blogikirjoitus numero 1829.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti