torstai 27. huhtikuuta 2023

NHL-katsaus 2022-23 playoffien ollessa meneillään

 

Aloitetaanpa huipulta. Kuka voittaa änärin Stanley Cupin 2022-23? Vastaus: Boston Bruins. Tähän veikkaukseen ei monikaan pistä hanttiin.

Mestaruuden puolustaja: Colorado Avalanche (jonka iskukyky on suuri arvoitus, pienet mahdollisuudet uusia mestaruus).

Nousussa olevia haastajia: Edmonton Oilers, Dallas Stars, New Jersey Devils.

Laskussa olevia haastajia: Carolina Hurricanes (valitettavasti), Florida Panthers (valitettavasti).

Ennallaan pysyneitä haastajia: Tamba Bay Lightning.

Yksittäisiä pelaajia en ole seurannut niin perusteellisesti kuin heidän laajempi arviointinsa edellyttäisi. Sanoisin kuitenkin, että paras hyökkääjä on Nathan MacKinnon yhtään vähättelemättä pistekunkku Connor McDavidia.

 

Sitten mennään suomalaisiin, ja ensin hyökkääjiin:

Olen aiemminkin kiinnittänyt huomiota suomalaisen jääkiekon kykyyn tuottaa huippukiekkoilijoita juniori-ikäisistä aina kestotähdiksi saakka - ainakin aika ajoin. Laatimassani seulonnassa ovat mukana vain 1990-luvun jälkipuoliskolla  syntyneet ja NHL:ssä menestyksekkäästi pelanneet ammattilaiset. Miksi? Olen pannut merkille,  että eräät ikäryhmät ovat olleet erityisen tuotteliaita, mitä tulee huipulle pääsyyn. Erityisen antelias oli 1990-luvun jälkipuolisko, jolloin huipulle pääsi hämmästyttävä määrä varsinkin hyökkäyspään pelaajia verrattuna sitä ennen syntyneisiin tai sen jälkeen syntyneisiin. Huipputasolle aikuisissa yltäneiden juuret ovat vuoden 2016 nuorten maailmanmestaruudessa. Mestaruuteen ylsivät tuolloin mm.  Patrik Laine. Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Mikko Rantanen ja Roope Hintz! Otan seuraavassa esille  1990-luvun loppupuolella syntyneiden aivan kovimman kärjen. Siihen kuuluvat (vuosiluku tarkoittaa syntymävuotta) seuraavat huippuammattilaiset:

Hyökkääjät:

Mikko Rantanen, 1996

Aleksander Barkov, 1995

Roope Hintz, 1996

Sebastian Aho, 1996

Patrik Laine, 1998

Artturi Lehkonen, 1995

Teuvo Teräväinen, 1994 (poikkeus vahvistaa säännön!)

Kasperi Kapanen, 1996

Jesse Puljujärvi, 1998

Kaikilla tähän ikäryhmään kuuluvilla hyökkääjäpelaajilla on siis runsaasti pelivuosia jäljellä. Mutta miten lienee asioiden laita,  kun mennään tästä viisi-seitsemän vuotta eteenpäin ja nykyiset pelaajat vetäytyvät pikku hiljaa – ja suurin piirtein yhtaikaa – ”eläkkeelle”. Tilalle tulevat pelaajat eivät vaikuta nykynäkymän mukaan olevan yhtä lahjakkaita.

Sitten mennään tähän vuoteen. Mikko Rantanen ylitti 50 pisteen rajan sekä maaleissa että syötöissä,  ja on selvä ykkönen suomalaisista sekä kiistämätön huippu myös liigan näkökulmasta. Koko NHL huomioiden hän oli runkosarjan kolmanneksi paras maalintekijä. Muista huipuista Aleksander Barkov ja Sebastian Aho taantuivat hieman viime vuodesta, Barkov  loukkaantumisten takia,  ja Aho joukkueensa loukkaantumisten ja  sekavan peluuttamisen takia. Carolina sijoittui tästä huolimatta runkosarjan kakkoseksi. Kun Jesse Puljujärvi nostettiin samaan ketjuun Ahon kanssa, heikkeni molempien peli. Toiveet playoffien osalta eivät ole korkealla. Onko ”Puljun” takana jo nyt loistava tulevaisuus?

 

Sitten mennään maalivahteihin ja puolustajiin.

Ihmetystä herättää, että niin häikäisevä kuin on suomalaisten puolustajien ja maalivahtien kunniagalleria, lähihistoriassa,  niin viime aikoina molemmista, sekä huippupuolustajista että huippumaalivahdeista, on ollut selvää niukkuutta. Molemmissa ryhmissä on ollut ”pakko” ottaa mukaan aivan ikäryhmän rajoilla olevia (1994-1995). Muutkin ovat kiinnittäneet huomiota maalivahtituotannon suhteelliseen anemiaan viime vuosina, mutta että puolustajiakaan ei tahdo löytyä huipulle… Sitä loistavampi poikkeus on Miro Heiskasen tunkeutuminen aivan puolustajapelaajien kärkeen juuri kaudella 2022-23.

 

Parhaat puolustajat, jotka syntyneet 1990-luvun jälkipuoliskolla:

Rasmus Ristolainen, 1994

Olli Määttä, 1994

Esa Lindell, 1994

Juuso Välimäki, 1998

Miro Heiskanen, 1999

Puolustajista Miro Heiskanen kuuluu jo nyt NHL:n top 5:teen. Hänellä on potentiaalia kehittyä liigan ykköseksi. Esa Lindellin pari (usein Jani Hakanpää, s. 1992) puolustuksessa voi keskittyä omaan peliinsä, sillä viimeisenä lukkona on Lindell, yksi liigan parhaista puolustavista puolustajista. Juuso Välimäki on potentiaalinen nousija puolustajien rankingissa.

 

Parhaat maalivahdit, jotka ovat syntyneet 1990-luvun jälkipuoliskolla:

Juuse Saros, 1995

Ville Husso, 1995

Kaapo Kähkönen, 1996

Kevin Lankinen, 1995

Juuse Saros taistelee liigan parhaan maalivahdin asemasta ottaen huomioon joukkueen (Nashville) heikkoudet.

 

PS

Pakko mainita myös ruotsalaisista jotain. Pelaajat näyttävät Suomen kannalta tasavertaisilta, mutta tarkemmin katsottaessa huomiotani on kiinnittänyt ruotsalaisten puolustajien järisyttävän vahva asema joukkueissaan:  Hampus Lindholm, Erik Karlsson, Rasmus Dahlin, Victor Hedman, Rasmus Andersson, Erik Gustafsson, Gustav Forsling, Aaron Ekblad, Rasmus Sandin… kaikki 50 parhaan pistemiehen joukossa!

Ja takalinjojen tukena ja turvana on maalivahti Linus Ullmark.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti