lauantai 29. huhtikuuta 2023

Presidentti pyrki estämään hätiköinnin Nato-päätöksessä

 


Jari Tervo aloittaa tuoreen kolumninsa (”Kansa johdatti Suomen Natoon”, HS 16.4.2023) käsittelemällä johtavien poliitikkojen ”fanitusta”. Mielenkiintoinen aihe, sillä moni on kokenut Sanna Marinin ”rokkitytöksi”. Olen varma, että Marinia politiikassa äänestävät ovat joiltakin osin hänen fanejaan, eivät siis pelkästään kannattajia.

Minulla on Mariniin melko neutraali, mutta pääsääntöisesti suopea kanta. Hän on nostanut Suomen valokeilaan kansainvälisessä politiikassa virheineen päivineen. Tuntuu jopa siltä, että kansainvälinen media on pettynyt,  kun siltä hävisi  nyt - kaiken jälkeen - yksi skuupin aihe ja tarkoitan nyt sävyltään positiivisia otsakkeita. 

Usein esitetään asia niin, että todella suuri johtaja  (millä elämän alueella tahansa) johtaa joukkojaan edestä. Hän siis omalla esimerkillään johtaa joukkojaan kohti päämäärää. Sotilasliittoon päin kallellaan olevien odotus oli,  että presidentti raivaa tien auktoriteetillaan Natoon. Monen mielestä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Kenraalin ei esimerkiksi kannata johtaa joukkojaan  edestä vaan vähän taaempaa,  jotta näkee kokonaiskuvan ellei sitten tarkoiteta edestä johtamista pelkästään vertauskuvallisessa mielessä. Hyvä johtaja ei ole pelkästään esimerkillä johtaja vaan myös strateginen johtaja. Yksi jatkosodan kenraaleistamme - Einar Vihma - halusi osoittaa  pelottomuutensa menemällä etulinjaan Ihantalassa elokuussa 1944  kovien taistelujen keskellä. Hän oli tehnyt sen monta kertaa aiemminkin.  Jos olen ymmärtänyt oikein,  hänen lähin miehensä yritti estellä kenraalia menemästä seuraamaan sotatoimia. Vihma esitti alaiselleen tuon ratkaisevan kysymyksen ”pelkäättekö”? Käsitän niin  – oikein tai väärin – että esikuntapäällikön  tehtävänä on toimia muun muassa ukkosenjohdattimena tai esimiehensä tukena, jottei tämä mahdollisessa esimerkin näyttämishalussaan tekisi virheitä. Mutta kun esikuntapäällikölle esitetään tuollainen kysymys: ”Pelkäättekö?”,  hän ei voi vastata muutoin kuin että hän haluaa seurata esimiestään. Kenraali, esikuntapäällikkö ja Kannaksen operaatiopäällikkö kaatuivat vihollisen kranaattituleen. Väärinkäsitysten välttämiseksi en halua asettaa Vihman harkintaa kyseenalaiseksi, koska hän pyrki yhdyshautojen kautta etenemisessä varovaisuuteen. Mutta oliko tuo etulinjan tuntumassa käynti yleensäkin tarpeetonta riskinottoa? Mistäpä me tiedämme, mikä olisi ollut oikein.

Mielestäni presidentti Niinistö menetteli juuri niin kuin presidentin pitää menetellä Nato-hakemuksessa. Hän halusi johtaa kansaansa hieman varovaisemmin kuin monet muut eikä rynnätä kärkeen hulmuavien lippujen perässä. Minulle – Nato-kriitikolle – presidentti edustii tarpeellista vastuuntuntoa ja perehtyneisyyttä.  Pelkäsikö presidentti? En tiedä, mutta siitä olen varma, että hän tunsi valtavaa vastuuta siitä, tehdäänkö akuutissa tilanteessa oikein. Presidentti epäröi odottaen oikeaa hetkeä päätöksenteolle - niin ymmärrän. Mutta niinhän hänen pitikin tehdä. Ilmapiiri aivan kihelmöi jännittynyttä odotusta. Presidentin kanssa normaalisti samanmieliset tukijat huusivat liittoutumisen perään ja aivan ilmeisesti osoittivat suurta kärsimättömyyttä, kun presidentti ”hidasteli”. Toki presidentin tuli ottaa kansalaisten mielipide huomioon ja niin hän tekikin ilman aiemmin kannattamaansa kansanäänestystä.           

Mitä tarkoittaa ”johtaa edestä, mutta hiukan taaempaa”. Se tarkoittaa sitä, että presidentti määrää suunnan, mitä kohti mennään, tai millä vauhdilla edetään, mutta itse päätös on erillisen harkinnan tulos. Tekemällä tuossa kohtaa virheen olisi seuraamus mahdollisesti ollut kohtalokas. Nyt moni sanoo, että kyllähän sen näki, että Natoon on liityttävä heti eikä hetken päästä, mitä tässä hidastellaan? Kysymys on viime kädessä vastuusta tehdä ratkaiseva päätös oikea-aikaisesti.

Pääministeri omaksui nopeasti kannan,  jossa hän asettui paitsi Natoon liittymisen kannalle, niin myös tukemaan Ukrainaa hämmentävän itsevarmasti. En tiedä,  mitä hän viime kädessä ajatteli, mutta tulee mieleen,  että Marin koki pääministerinä olevansa vapaampi lausumaan suorasukaisilta tuntuvia mielipiteitä.

Entä nyt, kun ajattelemme tehneemme kaiken oikein? Risto E.J. Penttilän mukaan ”Suomi on turvasatamassa”. Minusta ei ole.  Asia on kesken eikä Nato tarjoa meille turvasatamaa esimerkiksi kyber- ja hybridiuhkia vastaan. Olemme mukana jatkokertomuksessa, jonka suunnan olemme kuvitelleet hahmottavamme. Historia ei kuitenkaan ole loppunut, niin kovasti kuin sitä toivommekin. Siksi valitsin aikanaan - runsaat 2000 blogikirjoitusta sitten - tämän kirjoitussarjan nimeksi ”Historia jatkuu”.

Suuressa Nato-innossaan Jari Tervo ei ole sisäistänyt presidentin asemasta johtuvia vastuita. Niinpä vielä viime vaiheessa ennen Nato-päätöstä presidentti empi. Miksi? Siksi, että kansalaisten päämääriä ohjaili pelko, että Ukrainan jälkeen tulee Suomen vuoro. Tämä selittää, miksi käännös Naton suuntaan tapahtui niin nopeasti. Presidentti ei voi nojautua päätöksenteossa pelkoon vaan viileään harkintaan.  Prosessi kuitenkin osoitti,  miten tuskalliseksi presidentti päätöksen koki. Jari Tervolle puolestaan Niinistön päätöksenteko Nato-kysymyksessä  oli ”kansan mielipiteitten haistelua”.

 Tästä prosessista kuulemme varmaan Niinistön selityksen viimeistään presidenttikauden muistelmissa.

En palaa Nato-skeptikon varauksiini. Se on jotenkin turhaa. Näkymä tulevaisuuteen on aina jossain määrin epäselvä. Turhaan ei puhuta käsitteestä ”fog of war”. Päätökset tehdään kuten Robert McNamara – Vietnamin sotaa muistellessaan – opetti,  fog of warin olosuhteissa, ja taustalla huutaa - media kovaäänisimpänä  - arvostelijoiden armeija, jolle aina jää mahdollisuus sanoa viimeinen sana.

Mitä siis pitäisi tehdä tai ajatella tavallisen kansalaisen näkökulmasta? Pitää elää normaalia elämää ja ajatella esimerkiksi niin kuin Mauno Koivisto sen koki, että kun ei tiedä, mitä seuraa, on parasta ajatella positiivisesti: elämä jatkuu meidän jälkeemmekin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti