keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Pitkä ja kivinen tie Natoon

 

 

Miten päädyttiin liittymissopimukseen Naton kanssa? Kattavaa arviota en lähde esittämään.  Seuraavassa luotaan blogikirjoitusteni pohjalta välähdyksittäin liittoutumisaskelia ja niiden vaikutusta menneinä vuosina painottaen 2000-luvun tapahtumia.

 

Seuraava pohdinta on elokuulta 2014:

”Onko presidentin ajatus selvittää Nato-kumppanuuden edelleen syventäminen ja jos se ei ulkopoliittisessa tai sisäpoliittisessa ympäristössä onnistu, niin Nato-askel voitaisiin korvata jonkinlaisella keskinäisellä sopimuksella Yhdysvaltojen kanssa? Tässä rinnalla kulkee Ruotsin yhteistyöhalukkuuden selvittäminen. Vielä pitää ottaa huomioon presidentin hellimä ajatus yhteistyöstä EU:n kanssa.”

 

Tämä seuraava sitaatti on samasta blogikirjoituksestani elokuulta 2014, jossa olen lainannut Timo Vihavaisen blogia. Hän luotaa Venäjän ja Suomen suhteita, jotka ovat tuhoutumassa  Ukrainan tapahtumien johdosta:

”Lainaan tähän Timo Vihavaisen tuoretta blogia, jossa hän kantaa huolta Suomi-Venäjä-suhteiden menettämisestä: `Yhtä kaikki, Venäjällä vallitseva myönteinen Suomi-kuva ja yleinen sympatia maatamme kohtaan (kyselytutkimuksessa Suomi oli ylivoimainen voittaja, kun kysyttiin, mitä maata ”rakastatte” любите) on poikkeuksellinen asia, olemme siellä hieman eri kategoriassa kuin muut, eikä tämä ole sattumaa. Jos ja kun maamme on pystynyt saamaan moisen ”brändin” ja goodwill-pääoman, olisi tietenkin täyttä mielettömyyttä päästää se valumaan hukkaan.´ ”

Jälkikirjoitus 31.3.2023/PT: Erittäin tärkeä näkökulma, jonka ohi aika on kuitenkin ajanut. Minkälaisen vahingon aiheuttikaan 24.2 2022 Ukrainan sodan syttyminen! Huom! Krimin miehitys alkoi helmikuussa 2014 ja jatkui Itä-Ukrainan miehityksen käynnistämisellä maaliskuussa 2014. Jälkiviisaat sanovat, että liittoutuneiden olisi pitänyt torpedoida Venäjän toimet heti vuonna 2014.

 

Seuraava kirjoitus on saman vuoden (2014) lokakuulta:

”Kokoomuslainen Jarmo Virmavirta on herättänyt keskustelua ”vanhasuomalaisella” tai paasikiveläisellä (mutta ei kekkoslaisella) liittoutumattomuuspuheilla. Hän siis vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Onko tämä jotenkin poikkeavaa? Ei siinä mielessä, että kokoomuksessa on runsaasti liittoutumattomuuden kannattajia. Hän nyt sattuu kuitenkin olemaan harvoja tunnettuja kokoomuslaisia, jotka ovat ottaneet tämän kannan. Virmavirta kiinnittää huomiota muutamaan oleelliseen kysymykseen, jotka itsekin olen pannut merkille. Kysymys on esimerkiksi lehdistön ottamasta asenteesta Nato-keskustelussa (”Nato on median lemmikki”).

 

Seuraava ironinen kirjoitus on blogistani huhtikuulta 2016. Kuohahtamiseni sallittakoon:

Erikseen on sitten kaiken sen ihanuuden kuvailu, mitä Nato tarjoaa, kunhan ensin ymmärrämme liittyä siihen.

Annetaan kuva, että kyllähän Suomi on tärkeä Natolle, mutta aivan erityisesti Nato on tärkeä Suomelle. Miksi? Vastaus: ”Amerikkalaiset tuovat esille näkökohdan, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen taloutta ja antaisi valtiolle ja yrityksille selkänojaa Venäjän kanssa käytävään kauppaan”. Ai, että Nato painostaa venäläiset kaupankäyntiin Suomen kanssa. Enää ne eivät uskalla olla käymättä kauppaa meidän kanssamme! Tätä en tiennytkään. Nythän asiat selkenivät kerralla, sen kun liitymme Natoon, niin tämä ikävä EU:n ja Venäjän välinen skisma poistuu, käveleehän Nato EU:n yli mennen tullen. Alan pikku hiljaa uskoa, että jotkut haluavat sotaa ihan tosissaan.

 

Seuraava kirjoitus on marraskuulta 2017:

Naton kannattajat ovat aktivoituneet presidentinvaalien yhteydessä, mutta turhaan. Suomalaisten päätä ei hevillä käännetä. Ja ns. asiantuntijat ihmettelevät: Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu toteaa ensikommenttinaan, että ”suomalaiset eivät vielä täysin ymmärrä Suomen muuttunutta asemaa”. Kommentti korostaa ns. asiantuntijoiden ylemmyydentuntoista asennetta. Asian voisi kääntää toisin päin ja todeta, että tutkijat eivät oikein ymmärrä Suomen muuttunutta asemaa.

Eri asia on sitten, että Suomi on edennyt sotilaallisessa yhteistyössä hämmentävän pitkälle ilman, että kansalaismielipidettä on huomioitu riittävästi. Ulkopoliittisen johdon tulisi ottaa vakavana varoituksena kansalaisten Nato-yhteistyökritiikki kokonaisuudessaan.

 

Seuraava kirjoitus on marraskuulta 2021. Vajaa puoli vuotta Ukrainan sodan alkamiseen:

Joskus kun seuraa Nato-keskustelua,  tulee mieleen, että Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg käsittelee aihetta Suomen kannalta hienovaraisemmin ja tahdikkaammin,  kuin eräät kotimaan  poliitikot ja lehdet. Stoltenberg on ”avannut oven” Suomelle,  mutta ei halua työntää Suomea väkisin sisään. Onhan se tietenkin pidemmälle viety lauseke kuin se,  että todetaan liittymisen olevan Suomen asia. Tosin tätäkin ilmaisua Stoltenberg käytti Suomen vierailunsa aikana. Jotkut suomalaiset suorastaan kerjäävät pidemmälle vietyjä lausahduksia Naton pääsihteeriltä. Stoltenberg ymmärtää kuitenkin historialliset syyt,  miksi Suomi ei ole Naton jäsen.  Yhtälailla Baltian maat historiallisista syistä riensivät Naton jäseniksi heti,  kun se oli mahdollista.

Naton kannattajat ovat kehittäneet Natoon liittymistä puolustavia iskulauseita, joista viime aikoina suosituin lienee seuraava: jos Suomi pysyy Nato-kumppanina,  ei sitä sitouduta auttamaan, mutta jos se liittyy Natoon,  niin sopimuksen viidennen artiklan mukaan  se saa sitovasti apua.  

 

Seuraava kirjoitus on tammikuulta 2022. Siinä pohdin Niinistön varovaisuutta  lausua Nato-kantansa ja syynkin hän itse kertoo:

Niinistö tajusi hyvin kansan jakautumisen vaaran, jota hän presidenttinä haluaa varmaan viimeiseen saakka välttää. Ei voi olla niin, että kansalaiset ilmoittavat,  että tietoa on liian vähän,  ja että vain asiantuntijoilla on tietämisen lahja hallussaan.  Presidentti lisäsi ironisesti, että kun mielipidetiedusteluissa Naton kannatus on hiukan lisääntynyt,  niin yhtäkkiä kansan mielipide alkaakin kelvata eliitille. Tarvitaan siis kansanäänestys. Sen presidentti sanoi selkeäsanaisesti. Niinistö on aiemminkin ollut tällä kannalla ja toisti nyt viestin. Samalla hän tuli vahvistaneeksi itsestään selvän asian: gallupeilla tätä asiaa ei ratkaista. 

Niinistö jos kuka tunsi vastuunsa, jos Suomi ajautuu Venäjän vihollisen leiriin ja pihtasi kantaansa siihen saakka,  kun oli aivan varma mielipiteensä lopullisuudesta. Niinistö säästeli kantaansa vielä keväällä 2022 odottaen ”merkkiä” kansalaisilta:  nyt olemme valmiit. Hän halusi edetä niin tasajalkaa kansalaisten enemmistön kanssa kuin oli mahdollista. Näin tapahtuikin.

 

Seuraava kirjoitus on helmikuulta 2022:

Hesarin vaikuttamislinja näkyi 16.2.2022, kun lehti julkaisi jälleen yhden version ”Nato Ei-Nato kyllä”  -gallupeista. Etusivuillaan Hesari otsikoi: ”HS-gallup: Venäjän pelko yhä Nato-jarru”. Otsikko heijastaa tiettyä pettymystä ja samalla pelko-sanan korostamista turhautumismielessä ikään kuin haluten sanoa, että eikö siitä pelosta vieläkään ole  päästy irti? Sisäsivujen artikkelissa vahvistetaan  Nato-henkistä asennetta otsikolla  ”HS-gallup: Natosta toivotaan turvaa pahan päivän varalle”. Otsake on napattu mielipidetiedustelun Kantar TNS:n tutkimusjohtajan Sakari Nurmelan suusta. Toki Nurmela mainitsee tutkimukseen viitaten myös Nato-jäsenyyttä vastaan olevien kärkiperustelun: ”miten setvitään asiat Venäjän kanssa,  jos ollaan jäseniä”, mutta tämä ei ole pääviesti.

 

Ja seuraava kirjoitus on heti maaliskuulta samalta vuodelta (2022):

Käänne on tapahtunut niin nopeasti, että Helsingin Sanomien pääkirjoituspalstalla ällistyttiin  mielipidetiedustelujen tulosten suunnasta. Lehti kirjoittaa 23.3.2022 : ”Myös ei-ääniä tarvitaan Nato-keskustelussa”(!).  Onko lehden päätoimittajilla huono omatunto omien Nato-myönteisten kirjoitustensa vaikutuksista vai mikä mahtaa olla kannanoton syy?  Nato-mielisten voitto näyttää nyt saavutetulta. Hesari epäilee,  että ihmiset on peloteltu äänestämään Naton puolesta (!) ja nyt sitten lohdutuksena häviäjiä pyritään rohkaisemaan pitämään pintansa! Pelko tai varovaisuus tällaisessa asiassa on huono merkki sananvapauden kannalta. Eihän kenenkään pitäisi pelätä vastata kyselyihin siten kuin oikealta tuntuu.

Vielä pari kuukautta sitten presidentti Niinistö moitti mielipidetiedusteluja niiden ”ehdollistamisesta”:  ”Jos valtion johto kannattaa liittoutumista,  niin…(kansalaiset seuraavat)”  jne.

::::::::::::::::::::::::::  

Loppu onkin sitten tätä päivää, josta kirjoitin tämän blogikirjoitukseni osassa 1.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti