sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Mökkikirjan kertomaa

 

Meillä on perheen käytössä mökkipäiväkirja, itse asiassa montakin, sillä koko vapaa-ajan asunnon historia  - yli 40 vuotta -  on talletettu käsin tehdyillä muistiinpanoilla lähes 20 päiväkirjaan. Nuo kirjat muodostavat ”muistojen keltaisen kansion”, jota on mukava aina silloin tällöin selailla.

Alun perin yritettiin mökin valmistuttua käynnistää vieraskirjakäytäntöä, mutta pian se osoittautui turhauttavaksi. Liian moni lähti jättämättä  jälkeä käynnistään. Niinpä omaksuttiin tapa, jossa mökkikirjaan merkittiin kaikentyyppiset mökkitapahtumat. Sinne kirjasivat toki useimmat vieraatkin tervehdyksensä. Mutta sinne pistettiin myös kotitalouskoneen tai vaikkapa moottorisahan hankinta yhtä lailla kuin puolukka- ja sienisaaliit. 

Alun perin 1980-luvun vaihteessa rakennettu mökki oli KESÄMÖKKI. Vähitellen hirsimökki muuttui talviasuttavaksi. Talvikäytössä täytyy varautua moniin asioihin, tiet pitää mm. aurata, jotta mökille asettautuminen onnistuu.

Enoni ja muut lähisukulaiset  rakensivat mökin jo meitä ennen. Silloin alkoi varhainen mökkibuumi, jotka sitten ovat toistuneet aika ajoin. Nyt vapaa-ajan asuntoja arvioidaan olevan noin 600 000 eripuolilla Suomea, mutta tarkkaa määrää ei tiedä kukaan.

Sittemmin meitä itseämme mökin kautta toteuttavia ihmisiä on kasvamassa sukupolvittain,  joskin kaikki eivät ole yhtä mieltä mökkikulttuurin autuaalliseksi tekevästä vaikutuksesta.

Työleirikäsite on niin vanha puujalkavitsi, että sivuutan sen tässä vain ohimennen huomioituna. On totta, että pahimmillaan työ muistuttaa raatamista ja illalla sänkyyn kaatumista, mutta kukapa sitä tekisi töitä itseään kiusatakseen. Enemmänkin puhuisin vaihtoehtoisesta elämäntavasta ja mainitusta  itsensä toteuttamisesta mökkipuuhastelun kautta. Niinpä olen toteuttanut mieliharrastuksiani mökillä laidasta laitaan. Valokuvaus ja nimenomaan luontovalokuvaus on ollut mieliharrastukseni useita kymmeniä vuosia.

Mikä sitten on paras vuodenaika tai peräti kuukausi mökillä? Omasta mielestäni muiden yläpuolelle nousevat toukokuu ja elokuu. Edellinen, koska luonto herää ja pitkän talven jälkeinen kevään ja kesän odotus päättyy. Silloin eivät myöskään itikat kiusaa. Ja kukapa ei odottaisi elokuun pimeitä ja lämpimän pehmeitä myöhäisiltoja kesän päättymisen merkkinä ja seuraavan kevään odotuksessa.

Aikojen kuluessa mökin käyttö ja käyttökulttuuri on muuttunut. Vedet jaksettiin kantaa sisään järvestä aikanaan, mutta mukavuudenhalu on kasvanut ajan myötä ja nyt käyttövesi tuotetaan porakaivosta jostain 80 metriin syvyydestä pumpattuna. Samalla otettiin käyttöön lämmin vesi ja sähkölämmitys. Takka on lähinnä apulämmitystä ja tunnelmanluontia varten.

Taantuvia perinteitä edustaa marjojen poiminta. 1980-luvulla puolukoita ja mustikoita poimittiin  ämpäritolkulla lisäravinnon saamiseksi. Nyt marjat haetaan osin kaupasta tai tiloilta suoraan. Epäilen myös, että metsä on tänä päivänä vieraampi ja varovaisuuteen kannustavampi kuin vanhaan hyvään aikaan. Johtuuko se osaltaan yleistyneistä punkeista ja hirvikärpäsistä ja lisääntyneestä yleisestä tottumattomuudesta luonnossa liikkumiseen?

Mökin modernisoinnista käytiin aikanaan melkoinen vääntö: osa halusi mökin säilyvän kesämökkinä. Yritin perustella omaa tavoitettani sähköyhtiön sähkövaloa puoltavaa mainoslauseella: ”Kun haluat tunnelmaa, sytytä kynttilä ja sammuta valot”. Jotain perinteistä on kuiteinkin säilynyt ajan saatossa. Sauna lämmitetään edelleen puilla eikä vakavasti ole harkittu sähkösaunaa. Puulämmitteinen sauna kuuluu mökkikulttuuriin!

Koska olen vain harrastelija ”kirvesmiehenä”, oli kaikki metsään ja puihin liittyvä työ opeteltava  kantapään kautta. No apua on saatu mm. kaikkitaitavalta mökkitalkkarilta, joka on toiminut perälautana kaikelle teknistä osaamista vaativalle. Matala ranta tuo esimerkiksi haasteita laiturin rakentamiselle (ja purkamiselle). Viisikymmentä metriä pitkä pukkilaituri on vaihtunut kolmekymmentä metriä pitkäksi tolppalaituriksi.

Oma lukunsa ovat tietokoneet. Etätyö aloitettiin mökillä kauan ennen nykyistä etätyövillitystä. Keskustelu onnistui  - tietyin rajoituksin – koko maailman kanssa. Tänä päivänä juuri kukaan ei aseta ehtoja mökin hyödyntämiselle kakkostyöpaikkana – tai  kuten minulla nyt – eläkeläisen tieto-, viihtymis- ja osaamislähteenä.

Mökillä huomaa myös vanhenemisen  mukanaan tuoman aiempaa hitaamman etenemisen ylläpitotehtävissä. Kummasti sitä ennen jaksoi, nyt aika ei tahdo riittää  mihinkään. 

::::::::::::::::::::::::::::::::

Mökkiin liittyy tavaton määrä tarinoita, jotka on talletettu mökkikirjaan. Kuvittelen joidenkin joskus lukevan niitä…

Seuraavassa on katkelmia anonyymien kertomuksista mökiltä  40 vuoden ajalta:

 

Mökkikirjan kertomaa 12.8.1981:

(Joku kertoo, että) ”olemme siivonneet ympäristöä ja polttaneet roskat pihalta. Muurahaiset saimme pois mökiltä. Valopetroli (suihkutettuna) muurahaisten reitille kuulemma pitää ne loitolla. Myrkky ei ole erityisen tehokasta. Muurahaisten tulosuunnan näet pihalla olevista hiekkavalleista. Jätimme nuotion paikan. Siinä voi polttaa vielä risuja ennen kuin multaa kannattaa tuoda paikalle.”

 

Mökkikirjan kertomaa 5.6.1986:

”Ensimmäistä kertaa mökillä tänä kesänä. Erilaisten sattumusten takia meni näin myöhään. Hiukan ankealta näyttää, kun ruoho on parikymmensenttistä ja muutenkin paikka on luonnontilassa. Pari koivua on kaatunut! Harmi! Viime aikoina on ollut yllättävän paljon myrskyjä. Mustikoita ja puolukoita näyttää tulevan.”

 

Mökkikirjan kertomaa 31.8.1997:

”Tänä aamuna saimme radiosta kuulla , että prinsessa Diana on aamulla kuollut liikenneonnettomuudessa. Kaamea uutinen. Mökkitunnelma lopahti järkyttävän uutisen myötä leppoisasta hiljaiseksi mietiskelyksi.”

 

Mökkikirjan kertomaa 16.7.2009:

”Lähdettiin kolmistaan moottoriveneellä kohti Kiesilän Kievaria. Otimme myös Mollan mukaan. Menomatkalla kävi voimakas vastatuuli ja aallokko. Kastuimme läpimäriksi. Onneksi perillä paistoi aurinko ja pystyimme kuivattelemaan.”


 Mökkikirjan kertomaa 9.8 2021:

”Ulkona oli jo kylmempää, joten pysyttelin pääasiassa sisällä. Tein gruusialaista kaalilaatikkoa ja lettuja. Aloin timanttityötä, joka on eteisen pöydällä odottamassa jatkoa”.

 

PS

4.7.2024:

Tänä päivänä sitten mökki sai nähdäkseen sähköauton ja robottipölynmurin.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti