sunnuntai 11. elokuuta 2024

Tapahtui Pariisin taivaan alla

 

 

Palaan vielä Pariisin olympiakisoihin lähinnä urheilun dramatiikan innoittamana.

Seurasin muutamia lajeja hyvin tarkasti. Itse asiassa ne kuuluivat niihin lajeihin, joita muutoinkin seuraan vuodesta toiseen.

Ensimmäisen tarkastelukohteen, miesten 1500 metrin juoksun,  käsittelin jo pari blogikirjoitusta sitten.

Valitsin tähän tarkasteluun miesten keihäänheiton (globaali tarkastelu), naisten 100 metrin aidat (suomalaishuippujen keskinäinen taistelu) ja naisten 400 metrin aidat (kahden maan edustajien välinen taistelu).

Kuinka moni on  ajatellut kuinka globaali laji on miesten keihäänheitto? Ajatelkaapa tätä: Pakistan, Intia, Grenada, Tšekki, Kenia, Saksa, Trinidad ja Tobago ja Suomi. Nämä kahdeksan maata olivat edustettuna Pariisin olympiakisojen miesten keihäänheiton absoluuttisessa tuloskärjessä, jokaiselle sijalle yhdestä kahdeksaan eri  kansallisuus. Keihäänheitto oli yksi kisojen globaaleimmista lajeista? Em. maiden lisäksi 12 parhaan maan joukossa olivat edustettuna vielä Brasilian, Moldovan keihäänheittäjät.

Suomea voidaan pitää vaikkapa keihäänheiton eräänä ”kotimaana”. Me olemme tuottaneet lajiin huiman määrän mestareita ja mitalisteja.

Mutta tänä päivänä maailma näyttäytyy keihäänheiton ja  Suomen näkökulmasta hyvin eksoottiselta paikalta. Mukana on  urheilijoita, joiden kotimaata saa etsiä kartalta. Vanha mahtimaanosa saa enää jäännössijoja  parhaiten menestyneiden joukossa.

Ja sitten kisojen tasoon. Kaikki suomalaiset heittäjät ”tiesivät” väitteen mukaan jo  etukäteen, että taso tulee olemaan hirmuinen. Vain Tšekin Vadlejch rehellisesti sanoi yllättyneensä. Vastaukset heijastanevat lopullisia sijoittumisia itse kilpailussa.

Itselleni tason kovuus oli  yllätys ja siinä nimenomaan se, että kaikki loppukilpailumiehet heittivät joko hirmuiset tai ainakin kovat tulokset. Myös voittotulos oli hämmentävä. Mikään sattuma se ei ollut,  koska sama heittäjä tykitti kaksi kertaa yli 90 metrin rajan.   Kukaan ei ole pystynyt selittämään, miksi tuloksellisesti varsin kesyn kauden jälkeen keppi lentää paremmin kuin koskaan syksyn tai syyskesän isoissa kisoissa.

Sitten on vielä muistettava doping-näkökulma, tauti, joka on levinnyt kaikkiin maanosiin. Ei olisi ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun afrikkalaisheittäjä (tai kuka muut tahansa) jää kiinni dopingista. Hurskas toivehan tämä on.

Suomalaiset, jotka ovat kehuneet hallitsevansa sekä fyysisen että henkisen puolen salat, ovat havainneet yllätyksekseen (?), että muut, käytyään Suomessa saamassa oppia heittämiseen, ovat karanneet ysikymppisineen meikäläisten tavoittamattomiin.  Intialaisten, pakistanilaisten, Karibianmeren saarten  ja afrikkalaisten nopea heittotaidon omaksumisnopeus on hätkähdyttävää.

Olivatko suomalaiset pettyneitä alisuoriutumisesta (pois lukien Lassi Etelätalo, joka heitti kykyjensä mukaisen tuloksen)? Tunteet peitettiin niukkasanaiseen harmitteluun. Ei juuri viitsitty syyttää edes loukkaantumisia, niin suuret olivat erot huippuheittäjiin.

Valmentajilla tulee olemaan pohdittavaa, mistä 5-10 metrin ero heitoissa johtuu suomalaisten ja muiden välillä.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Suomalaisten naisten sadan metrin aitojen historia viimeisten 15 vuoden aikana on mainittu monesti esimerkkinä yleisurheilun menestymisen ikkunana.

Kilpailussa Suomen parhaan aiturin tittelistä olivat mukana Nooralotta Neziri, Reetta Hurske, Lotta Harala ja Annimari Korte. Vuosia kestäneen kilvan huipentumana voidaan pitää Pariisin olympiakisojen  pika-aidoissa menestymistä. Silloin mukana eivät enää olleet Neziri ja Korte. Kummankin väistyminen huipulta johtui suurelta osin loukkaantumiskierteestä. Huippu-urheilijan historia on  helposti täynnä loukkaantumisia.

Parivaljakko Hurske – Harala jatkoi keskinäistä kilvoittelua kesällä 2024 ja pääsivät lupaaviin tulosparannuksiin. Harala juoksi keskikesällä mainion SE-ajan 12,65 ja Hurske ehti juosta jo aiemmin 12,68. Keskinäinen kilvoittelu tarjosi myös katsojille kohottavia hetkiä.

Sen jälkeen molempien tuloskunto hieman hiipui ja Pariisissa he saivat alkuerissä tyytyä aikoihin 12,96 (Hurske) ja 12, 97 (Harala). Tulosten heikkoutta on jopa vaikeaa selittää, sillä Pariisin rata on nopea. Mahdollisesti pitkä kausi näyttöineen osaltaan väsytti kilpakumppanit. Molemmat joutuivat Pariisissa ns. keräilyeriin, joista kummankin pääsy välieriin oli realistista. Harala läpäisi tiukan seulan ja voitti oman eränsä. Myös Hurskeen  osalta pääsy välieriin  hilkulla (LH 12,86/ R.H. 12,83). Hurske jäi välieräpaikasta vain pari tuhannesosaa.

Juoksijoiden keskinäinen kemia vaikuttaa periaatteessa toimivan,  mutta taustalla jylläävät kilpailulliset näkökohdat, mikä ei tietenkään ole yllättävää. Erityisesti Hurske tunsi kärsivän Pariisin eräjaon suhteellisesta eritasoisuudesta. Hurskeen paineita lisäsi kilpasiskon meno jatkoon häntä itseään huonommilla ajoilla.

Kilpailun raadollisuudesta muistutti Hurskeen reaktio Haralan voittaessa keräilyeränsä. Hän menetti perusteellisesti malttinsa: juomapullo tai pyyhe sai kyytiä. Hurskeen kilpailuhenkisuus saattoi tuottaa monelle yllätyksen. Harala luonteeltaan valoisampana ja  optimistisempana maalasi juoksuistaan ruusuisia kuvia sekä etukäteen että jälkikäteen, jotka eivät käytännössä toteutuneet kuin osittain.

Puolueeton arvioija olisi toivonut Hurskeelle edes hieman parempaa onnea  jo pelkästään hänen vaikeuksien sävyttämän työmääränsä takia. Tunteita ei varmaan kohentanut Haralan alisuoriutuminen omassa välierässään, jossa hän ajalla 13,05 jäi viimeiseksi noin viisi metriä hävinneenä viimeisille loppukilpailuun päässeille. Rohkaiseviin puheisin nähden todellinen mahalasku. Hurske luonnollisesti tunsi pettymystä olympiaprojektin odotuksiin nähden keskinkertaisen tuloksen realisoiduttua.

Eri asia on sitten, että kaikesta  hehkutuksesta  huolimatta molemmat olivat kisojen hurja taso  huomioiden pahasti altavastaajia.

Täytyy toivoa, että molemmilla riittää intoa ja motivaatiota jatkaa uraa. Kehittymismahdollisuuksia on. Nuoriakin on tulossa, jotka tarvitsevat kannustavia esimerkkejä.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

On yleisurheilulajeja, joiden ympärille kehittyy klassikon tunnusmerkit. Tällainen laji on naisten 400 metrin aitajuoksu. Sitä hallitsevat hollantilainen  Femke Bol ja amerikkalainen Sydney McLaughlin-Levrone.

Pitkät aidat oli yksi odotetummista lajeista Pariisin olympiakisoissa McLaughlinin ja Bolin  kaksinkamppailun johdosta.

McLaughlin oli poissa kilpailukentiltä miltei koko viime vuoden. Hän tuli Pariisiin hyvin valmistautuneena ja kovia aikoja juosseena.

Vastaavan valmistautumisen teki myös Bol, jonka maine Euroopassa oli  kova. Häntä pidettiin lähes lyömättömänä. Bol oli juossut oman ennätyksensä 50.95 heinäkuun puolessa välissä. Viimeistelykisa ennen Pariisia tuotti ajan 51,30.

McLaughlinin kivikovaa Pariisiin valmistautumista ohjasi maltillinen kilpaileminen ja väljä ohjelma  päätapahtuman ajankohta  huomioon ottaen.

Pariisissa  Bol juoksi yhden legendaarisimmista juoksuistaan sekajoukkueiden 4x 400metrin viestin ankkurina. Saatuaan kapulan hän oli toivottaman kaukana  kärjestä ja viestin voitosta. Sitten hän käynnisti yhden kaikkien aikojen vauhtileikittelyn ja näytöksen, joka jää historiaan. Halusiko hän voittaa pronssimitalin? EI. Halusiko hän voittaa hopeamitalin? EI. Halusiko hän voittaa kullan? KYLLÄ. Alkoi toivottomalta tuntuneen välimatkan kurominen umpeen.  Loppusuoran päässä odotti palkinto: maaliviivan ylittäminen yhdellä hurjimmista  rytminvaihdoksista, mitä ratakierroksen historiassa on nähty. Siitä eteenpäin näytti selvältä, että jos joku halusi olla maailman paras 400 metrin tai 400 metrin aitojen juoksija, hänen oli lyötävä Femke Bol!

Se päivä tuli vastaan yllättävän nopeasti.

Bolin kuluttavan kova ohjelma johti hyytymiseen pääkilpailussa. Bol jäi peräti kolmanneksi. Hän juoksi vakuuttavasti juoksun puoliväliin saakka, mutta sitten kesän aiempi kilpailutahti  väsytti tämän ikiliikkujana pidetyn juoksijan.

McLaughlin sen sijaan  juoksi maailmanennätyksen Pariisissa. Voi vain aavistella, miltä  Bolista tuntui hävitä metrikaupalla kilpakumppanilleen. Bol teki luultavasti virheen kilpailuohjelmaa laadittaessa tai sitten ympäristö (valmentajat, kilpailujen järjestäjät) asetti hänelle velvoitteita,  mitä hän ei jaksanut kantaa.

Mutta Bol tulee vielä ja saamme nähdä uuden version The Femke Bol showsta!

 

Muita taistelupareja:

Miesten 400 metrin aidat: Rai Benjamin -- Karsten Warholm

Miesten 100 metriä: Noah Lyles – Kishane Thompson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti