perjantai 16. elokuuta 2024

Nykynuoret - ahdistuneiden ihmisten sukupolvi?

 

                         

Aiemmin pidettiin selvänä, että ihmiset olivat korkean elintason maissa onnellisemmillaan 20-vuotiaina. Siitä onnellisuus laski  työn täyttäminä keski-iän vuosina, kunnes se nousi uudelleen niin, että 60-vuotiaana ihminen oli jälleen yhtä onnellinen kuin kaksikymppisenä.

Tutkimusten mukaan nyt ei enää olla onnellisia 20-vuotiaina. Tutkimukset kertovat, että  alle 30-vuotiaiden tyytyväisyys on heikentynyt jyrkästi kehittyneissä maissa. Tämä näkyy erityisen selvästi Yhdysvaltain romahdusmaisessa sijoittumisessa (sija  62 kolmekymppisissä) valtioiden välisessä rankingissa. Suomi, joka on pärjännyt loistavasti onnellisuustutkimuksissa sijoittuu seitsemänneksi alle 30-vuotiassa, joka on mainio tulos, mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin meikäläisten pärjääminen vanhemmissa ikäluokissa. Sama trendi näkyy myös muissa johtavissa kehittyneissä maissa.

Tätä on pyritty selvittämään mm. kännykän liiallisella käytöllä (joka epätyydyttävästi korvaa face to face -ihmissuhteita). Voi olla,  että tämä tarjoaa yhden selitysmallin. Itse olen asiaa tutkiskellessani päätynyt arvioon, että nuoret kohtaavat ahdistavana nykyisen yhteiskunnallisen vastakkainasettelun, talouden epävarmuuden, somen levittämän negatiivisen tiedon ja ehkä sellaisenkin ylimitoitetun huolenpidon kuin ”maailmantuskan”. Viime mainittu voisi viitata voimattomuuteen hallita repaleisia asioita kokonaisina.

Suuret ikäluokat tottuivat taistelemaan leipänsä edestä  ja otsansa hiessä ja saavuttamaan lopulta tavoitteensa, joka monille merkitsi leppoisia eläkepäiviä. Lopussa kiitos seisoi.

Entä poliittinen kartta? Miten nuoret sijoittuvat sille,  ja onko viime aikoina tapahtunut suuria muutoksia  puolueiden kannatuksessa? Kyllä, nyt näyttää siltä, että muutoksia on tapahtunut. Selvin muutos on, että nuorten arvot ja  asenteet heijastuvat poliittiseen kenttään kahtiajakautumisena. Tuoreessa HS:n gallupissa  (heinäkuu 2024) vasemmistoliittoa kannatti peräti 23,7 prosenttia  nuorista aikuisista, kun puolueen yleinen kannatus on ollut 10 prosentin vaiheilla.  Oikealla laidalla nuorten suosion sai perussuomalaiset 16,9 prosentin kannatuksella. Puolueen yleinen kannatus on pyörinyt viime aikoina 15 prosentin vaiheilla. Vasemmistoliiton kannatuksessa saattaa olla mukana Lii Andersson -lisää, mutta aivan ilmeisesti siinä on mukana  myös meneillään olevaa trendiä kohti jyrkempää jakautumista entistä selvemmin oikealle ja vasemmalle. Vasemmalla muutos on huomattavasti suurempi kuin oikealla. Olisiko nuorten vasemmistolaistumiseen syynä työn ja opintojen epävarmuus ja avoin, mutta arvaamaton tulevaisuus.

Näitä muutosilmiöitä selittävät useat tekijät. Gallup- ja äänestystuloksissa näkyy nuorten hakeutuminen  aiempaa selvemmin puoluekentän vastakkaisiin päihin  sekä oikealla että vasemmalla. On myös havaittu, että nuorilla miehillä on taipumusta hakeutua puoluekentässä oikealle ja nuorilla naisilla vasemmalle. On siis tapahtunut selkeää polarisoitumista arvokehityksessä.

Nuorisobarometri on mitannut suomalaisten 15-29-vuotiaiden poliittisia arvoja ja asenteita vuodesta 1994 lähtien. Reunojen kamppailussa keskustalla on ollut vaikeuksia säilyttää asemansa,  eikä se siinä ole onnistunutkaan.

Perussuomalaisten kannatus nuorten keskuudessa on korkeampi (noin 20 prosenttia) kuin puolueen koko kannattajakunnan kannatusprosentti. Tulos  osoittaa ainakin sen, että puolue tavoittaa nuoret ja siirtymiä muualta (keskustasta?) on tapahtunut perussuomalaisten hyväksi.

Sekä oikealla että vasemmalla on käyttökelpoiset aseet kannatuksen nostamiselle. Perussuomalaiset ja oikeisto yleensäkin ovat tehokkaita sosiaalisen median käyttäjinä. Vasemmistoliitto puhuu nuorten toimeentulosta ja mielenterveyskysymyksistä kokien nämä teemat yhteiskunnallisesti arvokkaina.

Tuoreimmassa nuorisobarometritutkimuksessa keskustaa kannatti 18-24-vuotiaista seitsemän prosenttia vastaajista, vihreitäkin yllättäen vain 11,6 prosenttia vastaajista. Keskustan lukema on heikoin  koko barometrin historiassa. Tämäkin vahvistaa polarisaation olemassa olon. Samalla se todistaa siitä, että keskustan sanomassa on jotain pahasti pielessä.

Nuorisobarometrinkin mukaan kasvava joukko nuoria on aiempaa tyytymättömämpiä elämäänsä. Barometrit, gallupit ja onnellisuustutkimukset painottavat kaikki samaa asiaa, eli että nuorten elämä on aiempaa haasteellisempaa.

Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset osoittavat,  että z-sukupolvi on kaikkein  pessimistisin sodan jälkeisistä sukupolvista

::::::::::::::::::::::::::::::::

Siirtymä oikealle on kiistaton ja merkittävä. Vastaavasti vihreät ovat erilaisissa nuorisovaaleissa hävinneet lähes kokonaan puoluekartalta. Eikä siitä ole kauaa, kun vihreät olivat aallonharjalla nuorison keskuudessa.

Minkälainen on uusoikeistolaisen ajattelun henkinen rakenne? Uusoikeiston nuorten maailma on kova ja vallanhaluinen. Kyyninen maailma erottelee köyhät ja rikkaat. Taistelu niukkenevista resursseista käy kiivaana. Oikeistohenkisyydelle on ominaista etsiä yksi pitävä - useimmiten kuviteltu - totuus, jonka varassa sitten eletään.

Nykymaailman polarisoivan maailman avaintekijöitä ovat poliittis-ideologinen suuntautumainen, onnellisuuden menettämisen uhka, kaiken kerran jo saavutetun rapautuminen.

Valitsin tähän loppuun skandinaavisen mallin esimerkiksi siitä, mitä oleellista ollaan menettämässä  nykyisen polarisoivan mallin seurauksena:

Keskeisimmät selitykset liittyvät instituutioiden laatuun, joiden avulla Pohjoismaissa hoidetaan ja pidetään yllä hyvinvointitekijöitä (onnistunut modernisaatio, varallisuuden maksimointi, yhteiskunnallinen solidaarisuus, poliittinen ja henkilökohtainen vapaus, sosiaalinen koheesio). Pohjoismaista tyytyväisyyttä eivät selitä tai määritä kylmä sää, pieni väestömäärä, kansojen homogeenisuus, tai itsemurhaluvut. Sen sijaan avaimena toimii korkea korrelaatio eri selittävien tekijöiden välillä eli kysymys on positiivisten asioiden kokonaisuudesta. Erilaiset selittävät tekijät muodostavat loppumattomia ”luuppeja”, jotka aiheuttavat positiivisen kehän.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti