Paul Krugman kertoo kolumnissaan Free to Die (NYT 15.9.2011), miten republikaanien presidenttiehdokkaiden väittelyssä juontaja kysyi, mitä pitäisi tehdä, jos 30 vuotiaalla miehellä, joka ei ole ottanut (lue: jolla ei ole varaa ottaa/huom. PT) sairausvakuutusta joutuu yhtäkkiä tilanteeseen, jossa tarvitaan kuuden kuukauden intensiivihoitoa. Juontaja kysyy pitäisikö yhteiskunnan antaa hänen kuolla. Ehdokas Ron Paul, joka vastustaa jyrkästi presidentti Obaman terveydenhoitouudistusta väistelee itsensä kuiville tilanteesta, mutta oleellista on, että paikalla ollut yleisö mylvii vastauksena Yeah ! Mistä tässä on kysymys ? Tietenkin olemme kuulleet demokraattien ja republikaanien vastakkainasettelusta ja siitä että republikaanit ajavat verotuksessa kovaa linjaa: ei yhtään lisää veroja.
Verojen kiristämisen vastaisuus kuullostaa naurettavalta, kun USA:n talousvaikeuksiin on mielestäni yksi vesiselvä syy: liittovaltion tulojen alamittaisuus. Liittovaltion tulot ova kehittyneet aivan liian hitaasti johtuen erittäin alhaisesta pääomatuloverosta, alhaisesta ylimmästä marginaaliverosta (35 %), veronkevennyksistä, verovähennysjärjestelmästä (liittovaltiolla on yli 60 erilaista verovähennystä) ja siitä, että vain 57 % amerikkalaisista ylipäätään maksaa liittovaltion tuloveroa. Ei siis ihme ,että liittovaltion tuloja kertyy tänä vuonna noin 2500 miljardia dollaria, kun taas menot ovat lähes 4000 miljardia dollaria. Asiaan voitaisiin tehdä merkittävä korjaus kohtuullisella, mutta pitkäjänteisesti toteutetulla verojenkorotus-ohjelmalla.
Mutta on tässä käyttäytymisessä kysymys muustakin. Kun kansansivistystyötä laiminlyödään pääsevät alkeelliset käytöksen piirteet esille. Ja Yhdysvalloissa monet eivät haluaisi maksaa edes peruskoulua verovaroilla.
Kansansivistyksellä ja demokratialla on selkeä yhteys. Demokratian ylläpito vaatii pitkäjänteisesti luotua sivistystä. Sivistystyötä on tehtävä kymmeniä vuosia, että päästäisiin siihen, mihin on päädytty skandinavian maissa.
Koulutuksen laiminlyönti on pelottava vaihtoehto. Ja sitä tapahtuu kaikilla tasoilla: opettajat, opetus, tilat. Mikä osuus näillä asioilla on ollut alhaisten vaistojen esille nousulle Yhdysvalloissa ? Poliittisten väittelyjen päällepuhuminen ja suoranainen huutaminen on luonteenomaista nykyiselle keskustelukulttuurille, jos sitä nyt kulttuuriksi voi sanoa.
Eikä tässä ole kuin osa vääristyneestä ilmapiiristä. Valehtelu, solvaaminen ja suoranainen häpäisy ovat toistuvia ilmiöitä esim. Fox TV:ssä. Myös meillä Suomessa vastaavantyyppinen keskustelu on lyönyt läpi, tosin lievemmässä muodossa.
Mitä tuo alussa mainittu mylvivä Yeah tarkoitti ? Kyllä se tarkoitti myötätunnnon kuolemista jättäen jäljelle vain riskin, jonka jokainen pakotettaisiin ottamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti