torstai 4. helmikuuta 2021

Mikä on Ylen kuntavaaligallupin oikea vertailupohja?

 

 

Ylen ensimmäinen kuntavaaligallup kevään kuntavaaleista ilmestyi 4.4.2021. Se on mielenkiintoinen sen takia,  että kyselyyn valikoituneilta kysyttiin puolueiden kannatusta juuri tulevia kuntavaaleja ajatellen.  Vertailukohtaa ei ole, sillä huhtikuun kuntavaaleja koskien kyselyä  ei ole tehty aiemmin. Jostakin syystä Yle vertaa kyselyn tuloksia edelliseen eduskuntavaalikannatuksesta  tehtyyn gallupiin. Mielestäni tämä ei ole oikea vertailuperuste. Se vaikuttaa  jopa harhaanjohtavalta, koska käsittelytapa ei paljasta mahdollisia huomattavia muutoksia edellisiin kuntavaaleihin. Parasta olisi ollut,  jos tätä nyt tehtyä kyselyä pidettäisiin ”pohjatutkimuksena ” ja seuraavaa,  esim. kuukauden päästä tehtävää tutkimuksia verrattaisiin tähän lähtötilanteeseen.

Jos vertailua halutaan välttämättä tehdä,  olisi parasta,  jos nyt saatua tulosta verrattaisiin edellisten kuntavaalien tulokseen (2017). Seuraavassa esitän molemmat vertailut rinnan, jotta ero mittausten välillä havainnollistuisi:

 

Puolue

Kannatus-mittaus 4.2.2021 tulevia kuntavaaleja varten

Ero edelliseen eduskunta-vaaligallupiin

Kuntavaalit 2017

Ero kannatusmittaus 4.2.2021/kuntavaalit 2017

 

 

 

 

 

SDP

20,3%

-1,1%

19,4%

+0,9%

PS

18,8%

-3,1%

8,8%

+10,0%

KOK

18,3%

+2,1%

20,7%

-2,4%

KESK

12,9%

+1,2%

17,5%

-4,6%

VIHR

11,4%

+/- 0%

12,5%

-1,1%

VAS

7,2%

-0,4%

8,8%

-1,6%

RKP

4,7%

+0,4%

4,9%

-0,2%

KD

3,0%

+0,2

4,1%

-1,1%

LIIK

1,4%

+0,1

-

-

 

Taulukko osoittaa, että on väliä,  mitä vertailua käytetään. Ylen käyttämät asiantuntijat (Turja, Jokisipilä) kyllä pystyivät monipuoliseen tulosten erittelyyn päinvastoin kuin Ylen tulosjulkaisu ja aamu-TV:n toimittaja, jotka molemmat sotkivat  vaalit surutta keskenään.

Kun kannatusmittausta 4.2.2021 verrataan kuntavaalit 2017 -tulokseen havaitaan heti perussuomalaisten ällistyttävä 10 prosenttiyksikön nousu. On kysymys siitä,  menevätkö perussuomalaisten potentiaaliset kannattajat äänestämään vai jääkö (huomattava) osa heistä nukkumaan. On myös vielä avoinna kuinka paljon ehdokkaita perussuomalaiset saavat kunnissa kokoon. Se vaikuttaa oleellisesti vaalin tulokseen. Perussuomalaisten kannatusta on kaiken kaikkiaan vaikea arvioida,  koska puolue ei ole ollut ”kuntavaalipuolue” (se on ”eduskuntavaalipuolue”). Nyt siitä voi sellainen tulla,  jos se joltisellakin tarkkuudella pitää,  mitä gallupeissa nyt luvataan.

Puolueista selvästi ”kuntavaalipuolueita” ovat keskusta ja kokoomus (so. kuntavaalikannatus ylittää usein eduskuntavaalikannatuksen). Kysymys on siitä,  miten ne saavat aktivoitua kannattajiaan. Ainakin kepua uhkaa kannattajien nukahtaminen ja ehdokkaiden saamisen haasteellisuus. Keskustalle  prognoosi ennustaa 4-5 prosentin tappiota. Perussuomalaisten odotettavissa oleva nousu syö erityisesti keskustan ja kokoomuksen kannatusta.

PS

Tämän kirjoittamisen jälkeen Yle on oikaissut  - tosin horjuvasti - vertailupohjaa ja lähestyy nyt edellä esittämääni tulkintaa.

 

2 kommenttia:

 1. Kunnallisvaalit voisivat odottaa maakunta tai hyvinvointialue vaaleja ja koko aluehallinnon voisi miettiä uusiksi.
  Kuopio on mielestäni hyvä huono esimerkki,siellä on kuntia liitetty kaupunkiin kiihtyvällä tahdilla,että Kuopion itäisin kylä Losomäki sijaitsee miltei sadan kilometrin päässä keskustasta.
  Jos maakunnat olisivat hallinnollinen taso,silloin maakunnan eri alueet voisivat saada suhteelsrésti heille kuuluvan edustuksen maakuntavaltuustoissa.
  Nyt on Kuopion kohdalla käynyt,että ainoastaan Jouko Lösönen ,keskusta edustaa koko Juankoskea Kuopion kaupuginvaltuustossa, siis paljon on yhden hyvän miehen harteille sysätty.Lösönen oli autoouluaikonani opettajana Kumpulaisen autokoulussa. Samainen Kumpulainen valmisti maan mainiota muovista aitalankaa.
  Kumpulainen oli myös hahmo joka yritti opastaa Juice Leskistä paremman pukeutumisen tielle.
  Kumpulainen oli sanonut Juicelle, autonsa ikkunasta, että pukeutuisit vähän paremmin,ettei äitisi tarvitisi snua hävetä,johon Juice oli todennut, olisi minulla yhtä ja toista sanomista sinunkin olemuksesta, mutta ankara otikasvatus ja sivistys estävät sen sanomasta, jolloin Kumpulainen oli kiihdyttänyt mersunsa ja poistunut paikalta.
  Juice on muuten käynyt syntymässä kotikylässä, josta kerrotaan hänen rallissaan.Että mitenkä.

  VastaaPoista
 2. On pyritty luomaan kuva, että muuttoliike maalle on kova. Mitään pidemmän aikavälin puoltoa tälle trendille ei ole käytössä, siispä kaupungistuminen (ja keskittyminen) jatkuu ainakin toistaiseksi. Samalla kakkosasuntokehitys (mökki, tms.) vilkastuu.

  Muuten, vasta iltauutisissa Yle korjasi vertailun asialliseksi. (vertailu kunnallisvaaleihin).

  VastaaPoista