sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Putinin uusi ihminen

 

 

Vladimir Putinin julkilausutut tavoitteet saavat uusia muotoja lähes päivittäin. Kysymys on ikään kuin täydentyvästä maailmankuvasta.

Tähän saakka on puhuttu uudesta maailmanjärjestyksestä  (Putinin New order). Alkuvaiheessa sillä tarkoitettiin lännen vaikutusvallan leviämisen ehkäisemistä Venäjän etupiirin alueelle, johon luettiin kuuluvaksi paitsi entisen Neuvostoliiton osavaltiot niin myös Venäjän lähialueen muita maita.  Tavoite konkretisoitiin Naton leviämisen ehkäisemäksi, jolle vaadittiin sopimuksiin perustuvat  takuut. Nämä väitteet ja pyrkimykset luonnollisesti torjuttiin lännessä. Alkuperäinen tavoite ei ole hävinnyt mihinkään. Eikä ole myöskään ”ideologinen taustafilosofia”, josta lisää seuraavassa. Kääntämällä historian lehtiä taaksepäin 2000-luvun alkuun voidaan havaita, että puheet,  joita ei otettu lännessä riittävän  vakavasti rupesivat realisoitumaan. Kysymys ei ollutkaan uhosta vaan konkretisoituvasta vallan ja oikeassa olemisen opista.

Samaan aikaan julkilausuttujen tavoitteiden kanssa käynnistettiin hyökkäys Ukrainaan (ensin Krimin niemimaa, sitten Itä-Ukraina). Sen tavoitteena ilmiselvästi oli konkretisoida tavoitteet osoittamalla, että puheiden aika oli ohi.

Seuraavassa vaiheessa  pyrittiin osoittamaan, että lännen liberaalit arvot häviävät Venäjän asettamille konservatiivisille arvoille.  Venäjän tavoitteiden julkituonti on tuottanut vaihtelevia tuloksia. Täysin ilman kaikupohjaa nämä tavoitteet eivät ole jääneet. Lännen ”rintamasta ” löytyy aina rikkureita, koska kaikkien edut eivät käy yksiin ja lainauksia Venäjän ideologiasta voidaan käyttää hyväksi länsivaltojen sisäpoliittisissa väännöissä.

Juuri tähän Putinin strategia perustuu: jatkuvien halkeamien aiheuttaminen lännen puolustusmuuriin (tai vaihtoehtoisesti lännen hyökkäyskiilojen torpedointi). Putinin ja hänen taustajoukkojensa odotukset tuntuvat olevan korkealla läntisen liberalismin perusteiden sorruttamispyrkimyksissä. Venäjän henkinen yliote voisi tämän ajattelun mukaan olla mahdollinen.  Lännen  ikään kuin odotetaan väsähtävän arvopohjansa puolustamisessa. Syntyisi ”hyvän lännen” Venäjän vaikutuksille altis läntinen maailma. Tätä ajatusta Venäjä edistää luomalla riippuvuuksia esimerkiksi energiakytkösten avulla.

Joidenkin arvioiden mukaan ”hyvä länsi” oli jo voimassa hetken aikaa 2000-luvun alussa. Länsi antoi periksi esimerkiksi Valko-Venäjän osalta. Venäjä on onnistunut luomaan vaikutuskanavia myös suurten EU-maiden (Ranska, Italia) selustaan. On saattanut syntyä vaikutelma,  että länsieurooppalaisuuden ytimen puolustaminen on jäänyt pienten eurooppalaisten maiden kontolle.

Ajattelevat länsimaalaiset (realisteiksi luokiteltavat) ovat pahassa raossa, sillä toisaalta heitä painostetaan tiivistämään rintamaa Venäjän ekspansiota vastaan ja toisaalta hakeutumaan valikoivaan yhteistyöhön Venäjän kanssa siinä määrin kuin se on mahdollista.

Onko Venäjä-vetoinen ”hyvä länsi ” mahdollinen? Lopulta kysymys on taloudellisista uhrauksista, jotka länsi joutuu ottamaan säilyttääkseen yhteiskuntajärjestelmänsä betoniin valetut peruspilarit. Jos nämä pettävät voivat seuraukset olla arvaamattomat. Venäjä pyrkii luomaan sillanpääasemia ”hyvälle lännelle”.

Ehkä vaarallisin Putinin aikeista on Venäjän uuden nuorisoliikkeen synnyttäminen. Tavoitteena on yhdenmukainen kasvatus ”perinteisten arvojen  mukaan”. Miksi tämä on  niin vaarallinen ajatus? Siksi,  että nykyinen aikuisväestö on -  jos mahdollista – liian kriittinen Putinia kohtaan,  vaikka onkin vain kohtalainen kooltaan.

Tavoitteena uudessa nuorisoideologiassa on esimerkiksi internetin haittavaikutusten torjuminen. Mielenkiintoista nuorisojärjestön perustamisideassa on sen yhteydet natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon. Viime mainitun yhteyden uuteen nuorisoliikkeeseen Putin kieltää, mutta yhteys vaikuttaa selvältä. Itse asiassa  tämä nuorison aivopesu yhdistää lukemattomia diktatuureja historiassa. Venäjän suunnitelmissa näkyy  kaipuu neuvostoaikuiseen nuorisoliikkeeseen. Uuden nuorisoliikkeen kohderyhmä on 6-18-vuotiaat lapset ja nuoret.

Tärkeää on,  että ”Hallitsija” (Putin) itse asettuu nuorisoliikkeen johtoon ikään kuin malliesimerkkinä.  Indoktrinaation yhdenmukaisuus varmistetaan luomalla nuorison valtakunnallinen jättiorganisaatio. Historiankirjoitus yhdenmukaistetaan uuden opin mukaiseksi isänmaalliskorostuneeksi ideologiseksi kokonaisuudeksi, jolla ei ole välttämättä mitään yhteyttä todellisuuteen.

Tavoitteena on kasvattaa ”uusi ihminen”, joka omaksuu kaikki diktatuurin keskeiset piirteet. Selvää on,  että uusi liike on konservatiivis-vanhoillinen isänmaallinen liike, jota markkinoidaan jonkin uuden luomisena.

Näin tullaan suureen ajatusten rajapintaan,  jossa itäinen (pakottava yksimielisyys) kohtaa läntisen (mahdollistavan erimielisyyden) järjestelmätasolla.

World orderien kamppailussa Yhdysvallat edustaa vanhaa haurastuvaa maailmanjärjestystä, kiinalainen maailmanjärjestys uutta imperialismia ja Venäjä ”uutta” Neuvostoliittoa ideologioineen.

2 kommenttia:

 1. Venäjälle on jo muuttanut länsimaista konservatiivisiin arvohin sitoutuneita länsimaalaisia. Heistä hyvä esimerkki on Yhdysvalloista muuttanut maanviljelijä ja videobloggari Justus Walker, hän kuvaa venäläistä arkea perheensä kanssa , mukana on myös Justuksen isä.
  Myös Etelä afrikasta buuurit ovat osoittaneet kiinostusta,varsinkin etelä venäjää kohtaan, Krasnodarin alueelle.
  Venäläiset ovat mestareita kehittelemään erilaisia salaliittoteorioita, historiasta muistamme siionin visaden pöytäkirjat, jolla on vaikutusta viellä nykyisinkin.
  Uusin teoria on Kultaisen miljardin käsite, mllä tarkoitetaan iitä länsimaisen liberalismin hallitsemia maita, jotka ovat oleet innokkaasti saartamassa Venäjää.
  Ukrainan sota on venäläisten mielestä, vain tekosyy sanktioinnille,niitä on asetettu jo aiemminkin.
  Kultaisen miljardin teorian sisältö on että ihmiskuntaan oikeasti kuuluu vain tuo miljardi, jolle mahdollistetaan hyvinvointi ja elämä ylipäätään jatkossa.
  Muista siis seitsemästä miljardista yritetään päästä eroon,eri tavoin, nälällä ja taudeilla.
  Nyt kun Venäjän ulkoministeri on kierroksellaan arabimaissa ja afrikassa, tuo sanoma voi siellä saada ymmärystä osakseen, onhan känsi rakentamassa itselleen ympärilleen kaikkialla muureja

  VastaaPoista
 2. Kysymys on siis pohjimmiltaan henkien taistelusta liberaalin demokratian ja autoritaarisen järjestelmän välillä.

  VastaaPoista