torstai 21. heinäkuuta 2022

Perinteikäs yleisurheilu säilyttää asemansa urheilulajien joukossa

 

 

Eugenessa  Yhdysvalloissa on meneillään yleisurheilun MM-kisat 2022. Ne ovat tätä kirjoitettaessa päättymässä. On siis syytä luoda katsaus kisoihin,  ja erityisesti Suomen menestykseen.

Yllättävää kyllä kysymyksessä ovat vasta ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat USA:ssa. Pienessä Suomessa kisat ovat olleet peräti kahdesti. Se osoittaa,  että perinteikkään ”rata ja kenttäurheilun” (track and field) kysyntä ei ole kovin korkealla uudella mantereella. Olympiakisat ovat sitten asia erikseen. Silloin katsomot täyttyvät Yhdysvalloissakin, mutta paljolti silloinkin juuri yleisurheilun ansiosta. Eugenen kisat Oregonissa eivät pääse kehumaan suurilla yleisömäärillä senkin takia,  että Eugene on pieni paikkakunta. Kaupungista kuitenkin sanotaan,  että se on amerikkalaisen yleisurheilun pääkaupunki, jonka asiantunteva yleisö osaa antaa oikeassa mittasuhteessa suosiota kilpailijoille.

Hienoa on täysien katsomojen lämminhenkinen tunnelma ja amerikkalaisten villi tapa kannustaa varsinkin omia edustusurheilijoita. Muutkin saavat ilonpidosta osansa.

Seuraavassa joitakin hajahavaintoja Eugenen kisoista.

Maailmanmestaruuskilpailuissa ei enää juhlita uusia maailmanennätyksiä, sillä ennätykset tehdään nykyisin ihanteellisissa olosuhteissa yhden kisan kilpailuissa, juoksuissa usein ns. jänisjuoksuissa ja heittolajeissa ihanteellisissa tuuliolosuhteissa. Afrikkalaiset ovat viime aikoihin asti puhdistaneet palkintopöydän esimerkiksi Timanttiliigan kisoissa, mutta jotain mahdollisesta muutoksesta kertoo miesten 1500 metrin kilpailu Eugenessa, jossa paras afrikkalainen oli kuudentena.

Ratojen ja piikkareiden parantuminen ovat usein tehtyjen ennätysten takana. Kehitys kehittyy!

Jotenkin kiusallisena koen afrikkalaisten – usein kenialaisten - siirtymisen arabimaiden tai entisen Neuvostoliiton maiden edustajiksi mitä suurimmalla todennäköisyydellä suuren  rahatukun avulla. Ostourheilijoita on näkynyt viime aikoina eri maiden edustajina,  joskaan mitään villitystä siitä ei ole tullut.

TV-lähetysten ohjaaja suosi amerikkalaisia urheilijoita, mutta se ei liene mikään yllätys. Ehkä sekin lisää yleisurheilun suosiota Yhdysvalloissa.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Yleisurheilu on säilyttänyt suosionsa Suomessa huomiota herättävällä tavalla. Sekä Yle että Hesari uhraavat aiheelle kiitettävästi aikaa ja palstatilaa. Esimerkiksi Hesarissa on helpostikin sivun tai kahden, jopa kolmen  verran kilpailuseurantaa ja kommentteja päivittäin. Samoin Ylen lähetysajat ovat tuntuvia ja Ylen Areena huomioiden jopa ruhtinaallisia. Mutta muutoin yleisurheilun seuranta hiipuu. Eihän Hesarissa uhrata kovin paljon tilaa Timanttiliigan seurannalle. Ja nykyisin Hesari ei lähetä toimittajaa paikalle edes kansallisiin huippukisoihin. Niinpä olympiakisojen ja MM-kisojen saama näkyvyys lämmittää vanhan yleisurheilun seuraajan mieltä.

Roberto L. Quercetani kirjoitti aikoinaan ”Kilpakenttien kuninkaissa” (1965), kuinka veltostuttavat olosuhteet ovat heikentäneet amerikkalaisten menestysmahdollisuuksia yleisurheilussa ja sama ilmiö on levinnyt  myös Suomeen ja Ruotsiin. Mitenkään pysyvästä ilmiöstä ei ollut kysymys,  sillä amerikkalaiset ovat alkaneet menestyä lajeissa,  joissa heitä ei aiemmin juuri nähty (esim. kestävyysjuoksut). Kestävyyslajeista on tullut jopa muoti-ilmiö. Vielä tuntuvampi on ollut muutosilmiö Skandinavian maissa (Ingebrigtsenin veljekset , Daniel Ståhl ja Karsten Warholm) vain muutaman mainitakseni. Ihan tulevat vanhat hyvät ajat mieleen.

Venäjän poissaolo sattuneesta syystä on tehnyt tilaa rehellisemmälle urheilulle ja levittänyt yleisurheilun menestymismahdollisuuksia maantieteellisesti yhä laajemmille alueille. Naiivi ei kannata kuitenkaan olla, kyllä dopingia esiintyy, se vain tulee ilmi pidemmällä aikavälillä,  kun tuloksia osataan analysoida tarkemmin.

Suomalaisten odotukset ovat aina suurten kisojen alla hellyttävän korkealla tasolla. Arvioidaan helposti,  että suurten kisojen tuloksissa toistuvat paljon pienempien kisojen saavutukset. Eugeneen lähetettiin jättikokoinen joukkue, jonka menestymismahdollisuudet eivät etukäteenkään laskien olleet mitenkään kaksiset. Kilpailu on koventunut, niinhän sitä aiheellisesti sanotaan. Paavo Nurmen aikoina yleisurheilu oli vasta nousussa maailmalla. Nyt mukana ovat kaikkien maiden huippu-urheilijat kaikista maanosista.

Parhaat hetket urheilussa osuvat niiden urheilijoiden suorituksiin, jotka ylittävät itsensä tai ainakin saavuttavat henkilökohtaiset ennätyksensä. Mikäpä on mieluisampaa kuin yhtyä onnistuneista suorituksista kumpuaviin  onnen hetkiin.

Valitettavasti onnen hetket suomalaisen yleisurheilun osalta ovat kiven alla nykyisin. Mitalit jäävät Suomen miehiltä ja naisilta kohtuuttoman kauaksi. Ne korvautuvat vaatimattomimmilla pistesijoituksilla.  

Yleisurheilu säilyy urheilulajien perusmuotona, joka toteutuu ilmauksessa  ”nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin”. Yleisurheilun asemaa eivät horjuta sen tuoreet haastajat,  eivätkä vanhat lajit.

::::::::::::::::::::::::

Niin siinä jälleen kävi!  Puoliuneliaasti aloitettu kisojen seuranta päättyi kihelmöiviin tunnelmiin,  kun lajit kehittyivät finaalivaiheeseen.

Pakko tähän loppuun on kaavailla myös ”PS”:  jos vaikka sittenkin mitali? Mutta eipä nuolaista….

PS 25.7.2022

Kisat saavuttivat oikeaoppisesti kliimaksin viimeisenä päivänä. Ikimuistoiset kisat. Maailmanennätys sekä lyhyissä että pitkissä aidoissa ja kisojen viimeisessä lajissa, seiväshypyssä.  Duplantis oli niin suvereeni, että kukaan ei voi olla kateellinen ruotsalaisille. Aliarvioin tekstissä mahdollisuuksia tehdä maailmanennätyksiä suurkisoissa.Ja tulihan kisoista lopulta "skandinaaviset", joskaan ei suomalaiset. USA oli mitalirohmu (33mitalia), mutta eurooppalaisen yleisurheilun seuraajat saivat  paljon mietittävää.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti