perjantai 30. joulukuuta 2022

Z – elääkö hän vielä? (Sisältää tekoälyohjelma Chat GPT:llä tehdyn version)

 


 TV1:ssä esitettiin 19.10.2022 ranskalainen Ylen/Areenan Historiasarjaan sisältyvä dokumentti  ”Euroopan diktatuurit”. Kaksiosaisen dokumentin kohteena ovat Kreikan ja Portugalin sodan jälkeiset diktatuurit, joista keskityn tässä Kreikan sotilasjuntan aikaan 1967-1974.

Samalla sivuan - muistin varassa - noiden aikojen tapahtumiin liittyvää ranskalaista trilleriä ”Z - hän elää!”, joka syöpyi pysyvästi monien katsojien mieleen. Elokuva  - Constantin Costa -Gavrasin ohjaama yhteiskunnallinen jännäri - oli 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun vaihteessa yksi silloisen opiskelijaliikehdinnän symboleista. Maailmanmenestyselokuvan avainrooleissa olivat  Yves Montand ja Irene Papas. Elokuvan keskiössä on oppositiopoliitikko Grigoris Lambrakis (Yves Montand), joka joutui  auton tahallisesti yliajamaksi. Paljastui,  että Lambrakis oli salaliiton uhri. Elokuvan nimi tulee seinille ripustetuista kirjeistä,  joilla Lambrakiksen murhan käsittelyä protestoitiin. Tapahtumat ajoittuvat 1960-luvun puolen välin levottoman liikehdinnän aikaan, mutta elokuvan valmistumisen vaiheilla (1968) sotilasjuntta oli jo vallassa. Moneen kertaan palkittu Vassilis Vassilikosin romaaniin ”Z” perustuva elokuva on kulttiklassikko, joka tehoaa edelleen aiheensa ja näyttelijähahmojen ansiosta. Elokuva oli täysosuma silloisiin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin sovitettuna.

Sotilasjuntan kieltämien henkilöiden (lukuisat kuuluisat kirjailijat) ja asioiden (mm. sosiologia) joukossa oli kirjain Z (zei = hän elää), joka on antanut elokuvalle nimen. ”Z - hän elää!”  kasvaa syytökseksi ja vastalauseeksi sotilasjuntan eversteille ja oli yhdeltä osin kaatamassa junttaa seitsemän vuoden hallinnan jälkeen. Z-kirjaimella on siis  mahtava symboliarvo.

Lambrakisin murhan avulla elokuvassa paljastetaan kreikkalaisen yhteiskunnan anatomia. Elokuvan hahmot ovat fiktiivisiä,  mutta tapahtumien syy- ja seuraussuhteet todellisia sovitettuna vallankaappauksen  ja sotilasjuntan väkivallantekojen yhteyteen. Avainsanoja ovat: kumouksellisuus, kommunismi, anarkismi, pasifismi, yhteiskunnallinen passiivisuus, äärioikeisto, epärehellisyys, peitetarina, näennäistuomio, autoritarisuus, taantumuksellisuus, epävakaus/vakaus….

Kreikka oli pahasti jakautunut kansallismieliseen oikeistoon ja yhteiskunnallisia uudistuksia vaatineeseen vasemmistoon koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan. Taustalla ovat sodanaikainen saksalaismiehitys ja natseja vastaan nousseet vasemmistolaiset ryhmittymät. Merkittävä syy-yhteys oli myös demokratian juurtumattomuus kreikkalaiseen yhteiskuntaan. Jo kauan ennen kuin everstijuntta otti vallan,  Kreikassa oli levotonta. Haluttiin yhteiskunnallisia uudistuksia,  joiden läpimenoa pyrittiin edesauttamaan vuonna 1967 järjestetyillä parlamenttivaaleilla. Juuri tuohon saumaan kolmemiehinen  oikeistojuntta  johtajanaan Georgios Papadopoulos iski syrjäyttäen maan laillisen hallituksen ja myöhemmin myös vallasta riisutun kuninkaan.

Juntta pidätti opposition ja sijoitti omat miehet avainpaikoille. Osasyynä kumoukseen oli lähinnä kuviteltu kommunismin leviämisen pelko.  Vangitut oppositioainekset siirrettiin keskitysleiriolosuhteisiin Jaroksen saarelle. Kreikan yhteiskunnalliset olot johtivat sodan jälkeen väestön jakautumiseen kommunistien kannattajiin, jotka eivät luopuneet sodanjälkeen aseistaan, ja kuningasvallan nationalistisiin kannattajiin.

USA ja Britannia asettuivat nationalistien puolelle ja kommunistit tukeutuivat Moskovaan. Seurauksena oli sisällissota. Vihdoin vuonna 1949 kommunistit luovuttivat aseensa ja sota päättyi. Tämä ei kuitenkaan johtanut yhteiskunnan kahtiajaon poistumiseen.

Nationalistit nostivat maan johtoon Konstantinos Karamanlisin (pääministerinä 1955-1963), joka kohdisti vainotoimenpiteitä vasemmistoon. Vuoden 1967 tapahtumat juontavat juurensa tästä asetelmasta. Suuri osa kansasta eli köyhyydessä pääelinkeinona maanviljely, joka selittää poliittisen jakautumisen. Kuusikymmentälukulainen politisoituminen sai helposti kaikupohjaa väestödemografiasta.  Vuoden 1967 parlamenttivaaleihin kohdistui kovia odotuksia vasemmalta, mutta oikeisto reagoi Naton tukemana vallankaappauksella.

Osa kansasta tuki valtaan päässyttä junttaa, mutta kuningas yritti vastavallankumousta, joka kuitenkin epäonnistui. Kuningas pakeni Roomaan. Seurauksena Papadopoulosin ote yhteiskunnasta vahvistui.

Lännessä Kreikan junttaan kohdistui ankaraa kritiikkiä. Jaroksen vankilasaaresta tiedettiin ja mielenosoituksia järjestettiin mm.  Melina Merkourin johdolla.  Yhdysvaltain suhtautuminen junttaan oli ristiriitainen: aluksi junttaa vastustettiin,  mutta sittemmin siihen suhtauduttiin suopeasti osana Naton yhteistä puolustusta.

Kreikka omaksui 1970-luvun alussa liberaaleja piirteitä. Oivallettiin, että turismi oli ainoa elinkeino, joka saattoi nostaa Kreikan vaikeuksista. Aluksi saatiinkin menestystä, mutta pian vastavoimat saivat yliotteen. Inflaatio nousi 15 prosenttiin.  Opiskelijamielenosoituksissa vaadittiin demokraattisia oikeuksia. Myös osa asevoimista kapinoi. Papadopoulos epäonnistui levottomuuksien hillinnässä. Vuonna 1973 hän nimesi itsensä varakuninkaaksi, joka herätti vain pahaa verta. Kaduilla osoitettiin mieltä. Juntta vastasi ampumalla mielenosoittajia kohti. Panssarit komennettiin kampuksille. Kuolouhreja syntyi.

Juntan loppu alkoi häämöttää, kun Kyproksen arkkipiispa Makarios juntan toimesta syrjäytettiin. Turkki puuttui käytävään kamppailuun vallaten Kyproksen  pohjoisosan. Seuraus: sotilasjuntta syrjäytettiin vuonna 1974.

Konstantin Karamanlis nousi uudelleen valtaan (pääministerinä 1974-1980) , mutta korruptoitunut hallinto vei ojasta allikkoon. Kuitenkin Karamanlis onnistui uusia menettelytapoja omaksumalla pysymään vallassa. Kansalaiset äänestivät tasavaltaisen hallitusmuodon  puolesta. Juntta joutui tuomiolle Karamanlisin pelastaessa alkuperäisen johtajakolmikon teloitukselta. Karamanlisin toimet alkoivat nyt herättää luottamusta yhteiskunnallisten jakolinjojen hellittäessä.

Kreikka sai taloutensa kuntoon, mutta 2000-luvun alussa EU-integraation yhteydessä esiin tullut hallinon korruptoituneisuus ei lupaa pidemmällä aikavälillä hyvää. Kreikka ei ole pysyvästi saanut edustuksellista demokratiaa toimivaksi. Pienenä kevennyksenä kerrottakoon, että Kreikan EU-integraationeuvottelujen  yhteydessä tuli ilmi, että Kreikan työpaikoilla maksettiin ”ajoissa työhöntulopalkkioita” - eräs korruption muoto tämäkin.

:::::::::::::::::::::::::::::

”Z - hän elää” kertoo kreikkalaisista nurinkurisista (oikeus)valtioperiaatteista: kreikkalaisten kyky muodostaa valtio palveluineen on osoittautunut heiveröiseksi. ”Valtio” korvattiin yksilötasolla epävirallisilla ”suhteilla” toisiin ihmisiin. Tosiasiassa järjestelmä kokonaisuudessaan täyttää systeemisen väärinkäytön periaatteen.

”Z” on enemmän kuin kansanedustaja-lääkäri-pasifisti Grigoris Lambrakis. Se kertoo Kreikan kivisestä tiestä kohti epävakaata tulevaisuutta.

Sotilasjuntan absurdisti kieltämällä Z-kirjaimella on edelleen symbolinen merkitys yhteiskunnallisen  kehityksen odotusarvona. Mutta eksyykö Kreikka toistuvasti epäkelvolle tiekartalle?

::::::::::::::::::::::::::::::

PS

Olen harkinnut Chat GPT -tekoälyohjelman käyttöä kirjotuksieni tukena. Ohessa tähän liittyvä ensikokeilu.

 

Chat GPT -tekoäly blogikirjoittajan tukena

 

Joulukuussa 2022 julkistettiin Open AI-yhtiön kehittämä Chat GPT -tekoälyohjelma. Ohjelma sai alle viikossa yli miljoona käyttäjää. Sen avulla voi hakea vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin tietokoneen välityksellä melkeinpä miltä aihe- tai elämänalueelta tahansa. Minäkin liityin innokkaana kokeilijana käyttäjiin. Käytin Chat GPT:n soveltuvuutta erään kirjoitukseni ”vastinpariksi”: miten pitkälle ohjelman antama tulos vertautui omiin käsityksiini? Kysymyksessä oli Constantin Costa-Gavrasin ohjaamasta elokuvasta ”Z -  hän elää”, joka julkaistiin vuonna 1969 ja oli tuolloin suuren huomion kohteena ja on edelleenkin ikoninen taideteos.

Kirjoitin siis ensin oman arvioni elokuvasta ja annoin sitten Chat GPT:n ”lausua kantansa” seuraavaan lauseeseen ”Arvostelut Constantin Costa-Gavrasin elokuvasta Z – hän elää”. Vastaukset se koosti maailmalla olevasta tiedosta, esimerkiksi netistä. Ohessa ohjelman antama vastaus:

”Constantin Costa-Gavrasin elokuva ”Z” on saanut yleisesti hyvät arviot ja se on saanut useita palkintoja, mukaan lukien Cannesin elokuvajuhlien parhaan ohjaajan palkinto vuonna 1969. Elokuva perustuu Georges Simenonin romaaniin ja se kertoo tarinan politiikasta ja korruptiosta johtuvien murhien tapauksesta, joka tapahtui Kreikassa vuonna 1963. Elokuva on tunnettu sen voimakkaasta ja vaikuttavasta tarinasta, sekä Costa-Gavrasin nerokkaasta ohjaustyylistä. Monet kriitikot ovat kehuneet elokuvan vahvaa poliittista viestiä ja sen kykyä käsitellä ajankohtaisia teemoja ajattomalla tavalla. Elokuva on edelleen suosittu ja se on yhä merkittävä teos elokuvahistoriassa.”

Tarkoitus oli siis testata Chat GPT:n kyvykkyyttä blogikirjoittajan apulaisena. Tässä tapauksessa hyöty ei ollut vallan suuri, mutta se oli odotettuakin.   Myöhemmin uskon saavani enemmän apuja ohjelmasta. Chat GPT:tä kehitetään jatkuvasti.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti