keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Hiihtourheilu on taantuva urheilulaji

 


Kaukana ovat ne oppikouluaikojen päivät,  jolloin sain biologian tunnilla opettajan luvalla korva radiossa kiinni kuunnella matkaradiosta Oslon vuoden 1966 MM-kisojen 30 kilometrin hiihtoselostusta. Opettajamme Helka Häyhä hallitsi auktoriteetillaan  kevyesti meitä murrosikäisiä. Hänellä oli varaa antaa hetkeksi löysiä tunnistettuaan innostukseni. Tunnin päätteeksi ilmoitin vielä lopputulokset koko luokalle: 1. Eero Mäntyranta, 2) Kalevi Laurila.

Radioselostuksen kisoista ”runoili” sanataituri  Paavo Noponen (vasta paljon myöhemmin sain kuulla, että hän suorastaan käsikirjoitti osia selostuksestaan).

Penkkiurheilijan taipaleen olin aloittanut pikku hiljaa Squaw Valleystä  (olympialaiset 1960),  Zakopanen (MM-kisat 1962) ja Innsbruckin (olympialaiset 1964) seuratessa. Koko ajan innostukseni kisoja kohtaan lisääntyi.

Sen jälkeen kiinnostukseni on vaihdellut eri lajien välillä, mutta hiihto on jatkuvasti ollut kärkipäässä riippumatta Suomen  menestyksestä. Urheilullisen onnistumisen osalta on ollut laihoja vuosia ja lihavia vuosia.

Kuusikymmentäluvulla urheilu urheiluna oli ehdottomasti keskiössä, mutta mitä lähemmäksi tullaan nykypäivää, sitä vaihtelevampi on ollut puhtaan urheilun asema. ”Markkinatouhu” on lisääntynyt seuraten TV-ruudun tuumien kasvua. Viime vuoden talviolympialaiset pidettiin Pekingissä.  Venäjän poissaolo ensin systemaattisen dopingin käytön ja sitten Ukrainan sodan takia muistuttavat urheilun raadollisesta puolesta. Pian kuitenkin tilanteeseen totuttiin eikä kukaan juuri muista,  että esimerkiksi Suomen menestys  voisi olla vaatimattomampi,  jos itäinen  naapuri olisi mukana kisoissa.

Suomalaisittain hienon Pekingin olympiavuoden jälkeen on seurannut krapula. Jälkikäteen ajatellen Pekingissä taisi kaikki onnistua urheilun osalta optimaalisesti.  Odotukset olivat ennen Planican meneillään olevia MM-kisoja tavan mukaan katossa. Pohdittiin vain sitä,  miten menestys lajeittain jatkuu. Ei huomioitu riittävästi, että joukkuetta vaivasi sairastelu normaalia enemmän ja kunnon ajoituskin taisi monella olla epätarkka tai peräti hukassa. Silti onnistumisen odotus oli korkealla ja kisoja selostavat TV-kommentaattorit nostattivat innostusta ilman mitään rajaa.

Pieni ryhmä huippuja, jotka menestyivät Pekingissä on lähes sellaisenaan mukana  Planicassa, mutta järjestään huonommassa kunnossa. Yleensäkin joukkue joudutaan Suomessa valitsemaan ohuemmasta  lahjakkuusreservistä kuin skandinaavisilla kumppaneillamme. Tuntuu hulppealta,  kun naisten sprintissä Ruotsi nappasi nelosvoiton ja norjalaiset menestyivät miesten pidemmillä matkoilla vastaavasti. Aluksi moinen tyrmistyttää, mutta sitten siihen tottuu. Ainoa, mikä ihmetyttää on,  että mistä noita huippuja kertyy noin suuria määriä. Joku taisi panna merkille,  että tie nuorista huipulle on paljon suoraviivaisempi ja lyhyempi skandinaavisilla naapureillamme kuin meillä. Ebba Andersson ja Frida Karlsson ovat kiirehtineet nuorisoikäisistä aikuisiän huipulle ennätysajassa. Toki takaiskujakin on tullut: on sattunut, että näännyttävä liikaharjoittelu on pysäyttänyt varhaiskypsän hiihtäjän mitalijahdin.

Suomen menestystä rajoittaa huippuhiihtäjiemme vahva keskittyminen  perinteisen tyylin osaamiseen (perinteinen väliaikalähdöllä!) ja vastaavasti vapaan tyylin suhteellinen heikkous. Muualla ero näiden kahden välillä tuntuu vähäisemmältä. Luisteluhiihdon hallitsee teknisesti norjalaisten ja ruotsalaisten tavoin vain harvat ja valitut, jos nekään. Nuorissa vapaa hiihtotyyli on toki omaksuttu vanhoja paremmin.

Haasteet eivät lopu tähän, vaan heikkouksia on mm. sprintissä (rytminvaihdokset, reagoinnin hitaus kontaktin uhatessa ja siitä aiheutuvat kompuroinnit, taktisen osaamisen puutteet) ja yhteislähtökisoissa (rytminvaihdosten ongelmat kilpailun lopussa).

Suomessa juniorihiihtäjien osalta ongelmana on, että varhain saavutettua menestystä ei ole pystytty siirtämään aikuisten tasolle. Ongelma on myös, että  juniorihiihtäjien määrä on vähentynyt dramaattisesti vuosien varrella. Näivetystauti uhkaa juniorituotantoa! Lahjakkaita potentiaalisia hiihtäjäsuuruuksia siirtyy joukkuelajien pariin, vaikka sielläkin kilpailu on kovaa. Kehityskohteeksi numero yksi on tunnistettu seuroissa tehtävä työ. Se pitäisi pystyä realisoimaan kilpailuissa.

Ruotsissa ja Norjassa jo kansallisella tasolla kilpailu on niin kovaa,  että edustustehtäviin valikoituu vain ehdottomia huippuja. Silti ihmetyttää, kun Norja ottaa neljä kärkisijaa ja kotona odottaa muutama samantasoinen pääsyä joskus kisoihin.

Melkoinen haaste meillä on saada parihiihtoihin tai viesteihin tasavahvat osallistujat. Suomelta puuttuu tasoa  korvata satunnainen heikko suoritus jonkun toisen  vahvalla panoksella. Siihen nähden jotkut taistelusuoritukset lähimenneisyyden arvokisoissa muodostavat loistavan poikkeuksen.

Yksi selittävä tekijä on, että  nuorten menestysurheilijoiden joukko jakautuu Suomessa nykyisin niin moniin eri lajeihin, että menestystä riittää vain harvoihin urheilumuotoihin. Suomessa väkeä vain ei ole riittävästi verrattuna esim. Ruotsiin, ja Norjalla taitavat resurssit kaiken kaikkiaan  olla ylivoimaiset. Norjalla ja osin Ruotsilla menestyslajien kirjo  on hämmentävän monipuolinen: tennis, alppilajit, shakki, uinti, jopa jalkapallo, vain muutaman mainitakseni.

Hiihtourheilu (skandinaaviset lajit) potee nykyisin anemiaa kaiken kaikkiaankin. Venäjän poissaolo ja Keski-Euroopan menestyksen hiipuminen ovat  paha takaisku lajille, jossa muutoinkin kärkimaita ja harrastajia on rajallinen määrä. TV- ja yleensä medianäkyvyys on ratkaisevaa hiihdon taloudellisten ja kilpailullisten resurssien kannalta. Sama on nähtävissä mäkihypyssä sekä kansainvälisesti että varsinkin meillä. Mitä olisi mäkihyppy ilman itävaltalaisia, saksalaisia, puolalaisia, japanilaisia ja slovenialaisia, norjalaisia unohtamatta? Silti tarvittaisiin suomalaisten lisäksi sveitsiläisiä, tsekkejä ja venäläisiä täydentämään joukkoa…. ja entä missä ovat ruotsalaiset? Koko mäkihyppykulttuuri on ollut  kadoksissa siellä kymmeniä vuosia!  

Samaa on sanottava soveltuvin osin yhdistetystä, jota uhkaa jopa koko lajin uuvahtaminen. Nousussa ollut ampumahiihtokin kaipaa menestyksen jakautumista laajemmille harteille kuin nyt tapahtuu.

Vielä on todettava,  että joidenkin yksilöiden ylivoimaisuus on lannistanut muut, niin tärkeitä kuin tähdet ovat mille tahansa lajille. Otetaan esimerkiksi vaikkapa Jarl Magnus Riiber, Johannes Hösflot Kläbo tai Therese Johaug.

Mikä apuun? Näyttää siltä, että piristymistä haetaan paitsi olemassa olevaa urheilulajia monipuolistamalla, niin myös ”värikkyyttä” (erilaiset yhdistelmäkisat)  lisäämällä. Siihen  tarjoavat mallin TV-lähetysten leikkimieliset kisailut julkkiksineen,  jotka välillä kyllä vaikuttavat aika väkinäisiltä keinoilta saada eloa aikaiseksi. Mutta yrittänyttä ei laiteta.

Niinpä niin. Hiihtourheilulla on paljon hävittävää. Traditio on niin vankka. Tuntuu pahalta, kun pudotaan korkealta myös välinepuolella. Planicassa ensimmäistä kertaa hiihdon MM-kisahistoriassa lajin suurmaiden huippuhiihtäjien  jaloissa ei nähdä suomalaissuksia. Se on enteellistä: emme ole enää hiihtourheilun suunnanmäärittäjien  joukossa.

::::::::::::::::::::::::::

Suomea vaivaa ilman muuta taloudellisten ja valmennuksellisten voimavarojen vähäisyys ja jopa suoranainen puute. Pirua ei kuitenkaan kannata maalata seinälle. Olen ollut havaitsevinani, että jo lähes umpiperäksi määritelty yleisurheilu on nousussa ja siltä voidaan odottaa tuikkivia tähtiä nuorten esikuviksi.

Lopullista johtopäätöstä ei tule siis lausua liian varhain. Viime kesän yleisurheilun EM-kisojen tähtihetket eli Wilma Murron ja Topi Raitasen yllätysmenestymiset sekä Reetta Hurskeen tämän keväiset urotyöt antavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Nuoria huippukykyjä on nousussa myös hiihdon puolella. Näistä nostaisin ykköskategoriaan huippulahjakkaan Niko Anttolan ja lahjakkaan, mutta arvoituksellisen Eveliina Piipon.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti