Joskus harvoin on pakko käydä pankissa oikein henkilökohtaisesti. Niin minunkin. Tämä tapahtui sattumalta Helsingissä.
Kun ihmisiä valikoituu tai valikoidaan pankkipalveluihin, niin netin päässä olevat ovat tietenkin priima-asiakkaita. Kohtasin nyt sen toisen pään pankin tiloissa. Siellä digitaalimaailman ylijäämäihmiset muodostivat jonon konttorin palvelutiskille.
Konttorissa oli hienot lasiseinät ja niissä ovi. Ihmiset törmäilivät, koska ovi ei erottunut lasiseinästä. Suuri osa ihmisistä oli ohikulkijoita, jotka ”pistäytyivät” pankissa. Ja sitähän kesti….kaksi tuntia?
Sain vuoronumeron, mikä oli 60 numeron päässä palveltavasta numerosta. Henkilökunta oli tavattoman ystävällistä. Heidät oli hyvin valmennettu tähän tehtävään. Toivottavasti pankki korvaa heille heidän kärsivällisyytensä. Ei ollut heidän vikansa, jos palvelu kesti. Mutta ihmetellä voi, miksi digitalisoitunut yhteiskunta oli johtanut tällaiseen tilanteeseen.
”Onko tämä Itäkeskus?” ”Onko tämä Nordean pankkikonttori?” Kysymyksiä tuli ja meni. Vastauksiakin tuli ja meni. Oliko niillä vaikutusta, jäi epäselväksi.
Asetelma oli mahdoton: kiukkuiset ihmiset ovat todistamassa digimaailman logiikkaa. Osa poistuu jonosta kyllästyneenä kuka mihinkin, toiset itsekseen hymyillen, osa sadatellen…..
Paikalle tulee nuori tyttö taluttaen mummoa, jonka hän on löytänyt pankin ulkopuolelta sattumalta. Mummo istutetaan tuolille ainoalle vapaalle paikalle. Mummo avaa lompakkoaan lähes jokaiselle vastaantulijalle ja kysyy ”onko tässä Nordean pankkikortti?”
Joku tulee taas sisään ja poistuu jonosta ennen omaa numeroaan. Joukko ulkomaalaisia viivähtää ovella ja poistuu naureskellen muualle.
Odottaessani tulee kolme poliisia paikalle ilmeisesti jonkun hälyttämänä. Ei tietoa syystä…..
Olin yhtä pankkikokemusta viisaampi.
Kelasta tulisi rakentaa pankkitoiminnan näkökulmasta heikomman asiakaspotentiaalin palvelemiseen keskittyvä palvelualusta.
VastaaPoistaYhteiskunnalla on viellä toistaiseksi vastuu kansalaisten toimivan palveluiden tuottamisesta,myös liiketoiminnassa epäonnistuneille kansalaisille.
Pankit voisivat siten keskittyä tehokaasti maksimallisten voittojen aikaansaamiseen.
Meillä kansalaisilla tulee olla myös oikeuksia yhteikunnassa ja mahdollisuus edullisin palveluihin, myös rahoitus ja pankkipalveluihin.
Ehkä eläkeikäisille (ja muille) nettiin ja digitalisaatioon tottumattomille tosiaan pitäisi rakentaa vaihtoehtoinen kanava pankkiasioiden hoitoon.
VastaaPoistaPekka Viljakainen on ollut luomassa Venäjälle Postipankki järjestelmää,jonka toimintaalueena on pankkitoiminnan näkökulmasta marginaalisten alueiden ja yksilöiden palvelujärjestelmän mahdollistaminen.
PoistaViljakainen toimii Venäjän postin hallituksessa,sama mies on ollut luomassa osuuspankin verkkopankki järjestelmää.
Olisikko mahdollista ja aihellista antaa Viljakaiselle tehtäväksi myös meikäläisen julkisen pankkitoiminnan organisointi,etteivät heikosti tuottavat asiakkaat turhaan kuluttaisi vaikkapa Nordean ovien saranoita.