torstai 16. marraskuuta 2023

Presidentinvaalit gallupien valossa

 


 Suomen presidentinvaalit pidetään 28.1.2024. Vaalikampanja-aika on tuntunut lyhyeltä, tai sitten ennen kaikki oli hidasrytmisempää. Toisaalta loppukiri lienee sitäkin kiivaampi. Ollaan taitekohdassa, kun presidentti Niinistön 12-vuotinen kausi on päätöksessä.

Presidenttikandidaatit – joku heistä - on astumassa suuriin saappaisiin. Näin uskaltaa sanoa, kun Niinistön kammasta alkavat piikit olla vähissä.  Niinistön taipaleelle osuivat monet suuret ulkopoliittiset ongelmat, kärjessä Ukraina, joita hän selvitti käymällä mm. 14  kertaa Saksassa, 17 kertaa Yhdysvalloissa ja 17 kertaa Ruotsissa…. Huh, oliko niitä todella noin paljon?

Gallupeja on johtanut pitkäaikainen suosikki Pekka Haavisto. Vasta oikeastaan  Ylen tätä kirjoitettaessa -aivan tuore mielipidetiedustelu toi ihmeteltäväksi asetelman, jossa Alexander Stubb oli noussut ykköseksi 28 prosentin (+6 ) kannatuksella. Haaviston kannatus oli aivan tuntumassa 26 (-3 )prosentin kannatusosuudella.  Ylen kyselyssä Stubb oli Haavistoa suositumpi  kärkinimien välisessä kamppailussa  prosentein 55 - 45.

Mitä siis on tapahtunut? Onko Haavistolla pieni väsähtäminen meneillään vai onko kysymys Stubbin esillä olemisesta viimeaikojen uutisoinnissa. Varman päälle veikkaava löisi ehkä vetoa jälkimmäisen puolesta.  Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on lähtöruudussa ja valmiina starttaamaan. Tosiasiassa vaaliasetelmat tästä eteenpäin oikeastaan vasta asettuvat paikoilleen. Vain Jutta Urpilaisen valinta sdp:n ehdokkaaksi on vielä kesken.

Presidentinvaalit ovat aina ensi sijassa henkilövaali, ja se näkyy gallup-numeroissa. Kamppailu nähdään tässä vaiheessa paljolti  Stubbia kannattavan oikeiston ja Haaviston muodostaman kollektiivin, ”vihervasemmiston” välisenä taistona. En tosin ole aivan samaa mieltä tästä asiasta. Mielestäni Haavisto on viherporvari (!) hiukan yksinkertaistaen sanottuna. Kysymys on mielikuvasta: jos Haavistosta säilyy kuva vihervasemmistolaisena,  pysyy hän vasemmiston vahvana ehdokkaana presidentiksi. Jos taas Haaviston ”oikea väri” paljastuu, on hän jakamassa vihreiden lisäksi porvariston tiukasti taisteltua äänipottia.

::::::::::::::::::::::::::::

Tilanne 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa oli aivan toisenlainen: Koiviston jälkeen valittiin Ahtisaari ja Halonen presidenteiksi. Silloin käytiin perinteinen kilpailu keskustavasemmiston ja keskustaoikeiston välillä. Halonen oli pesunkestävä demari, mutta Ahtisaaresta on jäänyt ambivalentti kuva. Totta kai hän oli demarien edustaja, mutta pohjimmiltaan enintään sitoutumaton maltillinen vasemmistolainen. Siksi hän menestyikin. On oikeastaan yllättävää, että sdp:n asema oli niin vahva Kekkosen jälkeen.  Ehdokasvalinnassa onnistuttiin ilmeisen täydellisesti poliittinen tilanne ja ihmisten asennoituminen huomioiden. Vaalit olivat tiukkoja, mutta päättyivät joka tapauksessa sdp:n eduksi. Menestyäkseen nykyisin presidentinvaaleissa sdp tarvitsisi ehdokkaakseen sitoutumattoman (vasemmistolaisen) vetovoimaisen henkilön. Sitä ei ole nyt tarjolla.  

Stubbin amerikkalaistyylinen ”vaalilook” samoin kuin hyvä esiintymiskyky ja tietynlainen maailmankansalaisuus voivat toimia hänen edukseen. Kuitenkin pääministerinä ja valtiovarainministerinä hän onnistui vain keskinkertaisesti. Myös presidenttiehdokkaana hänen on syytä pitää faktat hyvässä järjestyksessä, ettei satu yllätyksiä. Stubbin ja puolueen menestys etenevät yhtä jalkaa. Lisää ääniä on saatavissa muilta, kuten sdp:stä näitä vaaleja varten irtautuneista. Paremman puutteessa Stubbissa on riittävästi tartuntapintaa vallata muilta ääniä. Ilmeisesti hän on saamassa hieman yllättäen myös perussuomalaisten ääniä.

Haaviston valtteina ovat hyvät yhteydet maailman kriisipesäkkeisiin, ja niiden kautta eri maiden päämiehiin. Haavisto on vakaa, eikä säiky vastakkainasettelua. Kuitenkin kokemus on hänen vahvinta pääomaansa, kuten myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen.

Presidentinvaalien kaltaiset henkilövaalit eivät tue kuin osittain puolueuskollisuutta. Niinpä Olli Rehnin kannatus on juuri nyt selvästi suurempaa kuin hänen puolueensa keskustan eduskuntavaalikannatus. Vakaa, mutta vähemmän sytyttävä Rehn tuntuu saavan ehdokkaista keskivertoa enemmän kannatusta, ei kuitenkaan niin paljon, että pääsisi kahden parhaan joukkoon. Kiri ei riitä. Parempaan menestykseen tarvittaisiin hieman enemmän huumoria ja värikkyyttä. Hän on vaalissa vakaa ”pankin edustaja”.

 Jutta Urpilaisen kannatus on yhtä alhaalla kuin sdp:n viimeisten presidentinvaalien menestys yleensäkin. Suomen suurimman puolueen presidenttiehdokkaan kannatus on puolueen kannalta hävettävän vaatimaton. Sdp:n kannattajiksi tunnustautuvien äänet ovat hajallaan puoluekentässä Stubbin kannatuksen ollessa heidän joukossaan merkille pantavan korkealla. Miten käy demarien äänestysaktiivisuuden vallitsevassa tilanteessa? Välillä tuntuu, että muut ovat kiinnostuneempia sdp:n  ehdokkaasta kuin oman puolueen kannattajat. Urpilaisesta jää kuva muiden puolueiden kannalta vaarattomana ehdokkaana, jota voi kyllä ”arvostaa”, mutta ei äänestää.

Mika Aaltolan kannatus on kohtalainen (9 prosenttia), muttei hänestä ole sitoutumattomien äänestäjien äänien kohteeksi laajemmin. Hän tuli ehdokkaaksi kansainvälispoliittisen asiantuntijuutensa takia ilman varsinaista poliittista kokemusta. Kompastelua on havaittavissa samoin kuin puutteita ehdokkaan  tunnesiteen vahvuudessa ja uskottavuudessa. Hän on periaatteessa kaikkien kannatettavissa, mutta myös kaikkien vastustettavissa.

Jussi Halla-aho kuuluu niihin,  joiden kannatus ei lupaavasta alusta huolimatta yllä lähellekään puolueensa eduskuntavaalikannatusta. Hän on jossain määrin liian kliininen verrattaessa häntä politiikan näyteikkunan näkymään. Tunneyhteyttä on hänenkin vaikea luoda. Järki toimii, mutta se ei riitä johtuen juuri tunneviileydestä. Halla-aholta odotettiin varmaankin puoluerajat ylittävää kannatusta valtakunnan nasevan tietäjägurun ansioilla ja sen takia, että hän on puolueensa ”oikeassa olemisen” symboli.  Halla-aho sijoittuu kannatusmittauksissa  ehdokkaiden puoleen väliin (8 prosenttia).

Li Andersson on ehdokkaista eniten puolueensa näköinen ja oloinen ja saa sen takia 7 prosentin tuen kansalaisilta. Vasemmalla on nyt tilaa, mutta Andersson ei tunnu tarttuvan täkyyn. Muista poikkeava Nato- ja DCA-sopimuskriittisyys  voisi toimia johonkin rajaan saakka. Pohjia omanlaiseen vaalikampanjaan on, mutta hallitustiekin täytyy ilmeisesti pitää auki... 

Sari Essayah ja Harry Harkimo jäävät ynnä muut -ehdokkaiksi.

:::::::::::::::::::::::::  

Vielä muutama pointti vaalitaisteluun ja vaalien seurantaan….

Yksikään ehdokkaista ei näe Venäjä-suhteissa mitään kehittämismahdollisuutta, mutta eroja suhtautumisessa Yhdysvaltoihin on nähtävissä. Varteenotettavista ehdokkaista amerikkalaismielisin on Alexander Stubb, jopa siinä määrin, että ehdokas varmuuden vuoksi yrittää luoda jonkinlaista teennäistä kriittistä varautuneisuutta Yhdysvaltoja kohtaan.

Voisiko presidentinvaaliehdokasasettelun vasemmistovajaus (lähinnä demarit) hoitua sillä, että joku porvareista kokeilee siipien kantavuutta menemällä niin lähelle vasemmistoa kuin mahdollista? Kuka porvareista on siis vasemmistolaisin? Ei näytä todennäköiseltä etenemisväylältä….

Kun ehdokkaiden taholta pyritään jatkossa löytämään erottuvuustekijöitä, on odotettavissa keskustelevampaa kampanjointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti