lauantai 3. helmikuuta 2018

Eurooppalaisen äärioikeiston anatomia

Yle TV1:n Perjantai-ohjelmassa oli aiheena 15.12.2017 ”Uusi Eurooppa”. Ohjelman dokkari-osuudessa esitettiin mielenkiintoinen näkökulma eurooppalaiseen oikeistoliikkeeseen dokumentissa ”Nuori, trendikäs ja äärioikealla”. Siinä wieniläinen radikaali esitteli itävaltalaista, mutta kansainväliseksi pyrkivää Generation Identity -nuorisoliikettä. Liike laskee itsensä vastajihadistiseksi identitaariliikkeeksi. Sen iskulauseen mukaan nuorisoliikkeen vaihtoehdot ovat joko ”Generation Identity tai jihadismi”. Tyypillistä äärioikeistolaista vaihtoehdottomuutta!

Wieniläisen äärioikeistoliikkeen suuri pelko kohdistuu ”siirtolaisvyöryyn ja islamisaatioon”. Generation Identity on omaksunut ulkokuoren strategiaansa vasemmistolaisesta aktivismista. Tärkeintä on herättää jatkuvaa huomiota ja keskustelua. Käytävän polemiikin välineiksi ja polttoaineeksi tarjotaan banderolleja ja iskulauseita.

Tärkeimmiksi periaatteiksi määritetään arkisesti demokratian, yksilönvapauden ja kristinuskon puolustaminen.

Avainasia näyttää olevan ”me-hengen” esilletuonti. Korostetaan niitä taisteluja, joita eurooppalaiset ovat käyneet vuosisatojen varrella vieraita valloittajia vastaan. Me-henki sisältää eurooppalaisen ylivertaisen hengen, sen kulttuurin, valistusfilosofian ja klassisen musiikin puolustamisen ulkoista vihollista vastaan. Mitenkähän on tuon me-hengen kanssa? Eurooppalainen 1900-luku on täynnä sotia ja me-henki oli todella kaukana ideologisesti ja poliittisesti. Jokaisella kansakunnalla oli oma me-henkensä.

Pieni määrä vierasta kulttuuria edustavia muukalaisia hyväksytään, mutta ei - väitettyä - meneillään olevaa ”väestönvaihtoa”. Tämä on tietenkin tahallista kärjistämistä, jolla vedotaan nationalistisiin tunteisiin. Ääri-islamismista on tulossa ”coolia ja trendikästä” kuuluu väite. Väestönvaihto uhkaa Generation Identityn mielestä eurooppalaista identiteettiä ja on myös uhka sen kulttuurille. Ihan lähiaikoina ei kannata odottaa mullistuksia, sillä muslimeja itävaltalaisista on seitsemän prosenttia ja wieniläisistä 12 prosenttia.

Vasemmistolaiset Generation Identity -liikkeen vastustajat nimesivät dokumentissa liikkeen uusfasistiseksi ryhmittymäksi, jonka ainoa hyvä puoli on, että siinä on mukana hyvin pieni määrä jäseniä.

Äärioikeisto sysää vastuun ääriliikkeiden noususta kantaväestön suvaitsemattomuudelle: ei sallita keskustelua. Äärioikeisto pitää valtaväestön käyttäytymistä ”ulossulkevana”.

Generation Identityn taktiikkaan kuuluu, että se ei puhu roduista, joka tuo natsit mieleen vaan ”etnisistä ryhmistä”. Taustalla on kuitenkin tavoitteena hitleriläisen puhetavan mukainen ”puhdas rotu”. Strategiaan kuuluu myös taisteluvalmius oman asian puolesta: itsepuolustustaitoja harjoitellaan.

Johtopäätöksenä äärioikeisto linjaa, että monikulttuurisuus on epäonnistunut.

Vaikka Perjantai-dokkarissa esitelty liike on vähäinen kooltaan toistaiseksi, on sillä potentiaalia kasvaa, onhan Itävallassa tuntuva äärioikeistolainen puolue parlamentissa, joka nyt on hallituksessa. Äärioikeistoa ei sovi vähätellä, vaan liberaalin demokratian tulee ottaa haaste vastaan. Kolmekymmentäluvun alku tarjoaa varoittavan esimerkin natsien vähättelystä. Asiaa pahentaa, että samanmielisiä autoritäärisiä oikeistolaisia on paljon Itä-Euroopassa. Yhdessä ne langettavat vakavan varjon sananvapauden ja läntisten oikeusvaltioperiaatteiden ylle.

5 kommenttia:

 1. Luen parhailaan Juha Siltalan teosta Keskiluokan nousu, lasku ja pelot.
  Kirja on tyypillisen raskasta psykohistoriallista, Siltalan körttiläisellä otteella tuotettua tykitystä,jossa valoa eikä armoa ole keskiluokalle näkyvissä,pelkkää pudotusta on odotetavissa.
  Kuvaus, missä Siltala toteaa uuden nousevan hhyvinvoivan eliitin ärimmäisessä hyvinvoinnissa lapsuudesaan asti kasvaneiden ihmisten jatkavan asenteellista lapsuutta vanhuuteen saakka,esimerkiksi odottamalla täydellistä palvelua,esimerkiksi matkailu yrityksiltä,ettei heidän tarvitse itse mitään pyytää,vaan palveluntuottajat, itse ottavat ja tutkivat asiakaansa niin perinpohjin,että osaavat toteuttaa asiakaansa mielialut ennen kuin asiakas on niitä ehtinyt esittää.
  Herää kysymys onko tällainen tulevaisuus mielekästä resurssien käyttöä.
  Mielestäni tällaiseen eliitin porsasteluun tulisi luoda pikemminkin paheksuva katse,kuin sittenkin tavallisen kansan peloista ja toiveista voimansa saavan äärioikeistoksi leimatun ,lopultakin vaikutusvallatoman,viellä marginaalissa olevan porukan toimintaan.

  Yksi pelottava mahdollisuus tietenkin on, mitä Siltalakin toteaa,yksinkertainen kansanosa on populistien vietävissä itseasiassa,oman välittömän etunsa vastaisesti tukemaan eliitin erään populistisen kansankiihottajan toimesta,eliitin entistä suuremman toimintamahdollisuuden edistämisen puolesta,näin on yhdysvalloissa juuri käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainaus blogikirjoituksestani (30.4.2017) koskien ko: teosta"
   Siltala ei pelkästään piehtaroi ongelmissa, kuten monesti on annettu ymmärtää. Hän pyrkii löytämään myös ratkaisuja. Varsinkin viimeisessä luvussa ”Keskiluokkaisen yhteiskunnan historialliset hetket” Siltala etsii aktiivisesti ratkaisumalleja työn järjestämiseksi siten, että ihmiset saisivat työstään nykyistä paremman vasteen ja oikeudenmukaisemman hyödyn.

   Poista
  2. Joten lue ekirjaa loppuun, niin hellittää.....

   Poista
 2. Lisäksi maahanmuuttovastaisen oikeiston, lähinnä eräiden yrittäjäpiirien sellaisten asema on ristiriitainen,toisaalta usealle heistä halvan, jopa ilmaisen työvoiman käyttö ei ole mikään ogelma,kun katselee heidän kannanottojaa esimerkiksi sopimusyhteiskunnan kierouttavaa vaikutusta kohtaan ja myös järjestäytyneen ammattiyhdistysten toimintaa kohtaan osoittama vastenmielisyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma on näköjään lehtitietojen mukaan tehty 9 euron tuntipalkasta. Kyllä 10-12 euroa on ihan kohtuullinen ja pitäisi pystyä maksamaan, jos on vähänkin kokemusta.

   Poista