lauantai 10. marraskuuta 2012

Kaliforniassa superenemmistö demokraateille

Yhdysvaltain presidentinvaalien varjoon jäivät tulokset senaatin ja edustajainhuoneen vaaleista, vaikka lopputulokset sinänsä pantiin merkille. Kalifornian merkitys liittovaltiotasolla on todella merkittävä, onhan sillä 55 paikkaa kongressissa, jotka demokraatit saattoivat laskea hyväkseen presidentinvaaleissa . Demokraateilla on Kaliforniassa värisuora eli kuvernööri ja molemmat lainsäädäntökamarit. Oleellista on, että demokraatit saavuttivat ns. superenemmistön molemmissa kamareissa. Republikaanit eivät pysty kaatamaan demokraattien lakiesityksiä. Kahden kolmasosan enemmistöllä demokraatit voivat nyt saattaa voimaan esimerkiksi suurituloisia koskevia veronkorotuksia saadaksen Kalifornian talouden kuntoon.

Ja kaikki tämä Ronald Reaganin kotiosavaltiossa! Maailman kirjat ovat sekaisin ?. Ehkei sentään, mutta kalifornialaiset ovat kyllästyneet osavaltion konkurssimaiseen taloudenhoitoon.

Nyt väki ensimmäistä kertaa vuoden 1933 jälkeen on luovuttanut vallan yhdelle puolueelle. Normaalisti tätä pidetään demokratian kannalta haasteellisena tilanteena, mutta sekasortoiseen talouteen on nyt kertakaikkiaan kyllästytty ja avaimet ratkaisuihin ovat demokraateilla.

Periaatteellisella tasolla 2/3 enemmistön vaatiminen kaksipuoluejärjestelmässä merkittävän lainsäädännön läpiviemiseksi on likipitäen absurdi vaatimus. Mutta näköjään ihmeiden aika ei ole ohi.

Tärkeintä on lainsäädäntötyön takalukon avaaminen. Käyttävätkö demokraatit koko mandaattinsa veronkorotusten hyväksi jää nähtäväksi. Mahdollista on sekin, että suuri demokraattienemmistö jakautuu joissakin kysymyksissä.

Onko Kalifornian tilanteella valtakunnallista merkitystä ? Jos demokraatit vakuuttavat äänestäjät onnistuneilla uudistuksilla, heillä on mahdollisuus olla hyvässä iskussa kahden vuoden päästä, kun senaatin ja edustajainhuoneen paikkoja seuraavan kerran jaetaan. Jos talous vielä kääntyisi nousuun….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti