Hallitus ja presidentti ovat alentaneet tai alentamassa palkkoja. Eduskunta saattaa seurata. Yrityselämän johdossa harkitaan palkanalennuksia. Pitäisikö tavallisen palkansaajan suostua alentamaan palkkaansa?
Vastaus on ei. Ostovoimaa ei pidä lähteä tuhoamaan tieten tahtoen. Elintasoa ei pidä lähteä alentamaan kaikkien osalta, johon kategorinen palkanalennuslinja johtaa. Ratkaisu olisi lähinnä hölmö.
Luultavasti hyvätuloisten esimerkillä pyritään siihen, että tulevat palkankorotukset ovat maltillisia, esim. luokkaa 0-1 %. Siihen olisin valmis suostumaan. Sekin on ostovoiman kannalta arveluttavaa, jos kokonaisratkaisuun ei kuulu veronalennuksia.
Tilastojen mukaan 1/3 ihmisistä kuluttaa arjen menoihin sen minkä tienaa. Tällaisen ihmisen on mahdotonta säästää ilman kulutuksen vähentämistä ja sehän tuhoaa kasvun edellytyksiä.
Kun ensin on nostettu yksityisen sektorin huippupalkkioita vuosien ajan aivan erilaisilla prosenteilla kuin tavallisen palkansaajan osalta on tehty, niin tuntuu lähes irvokkaalta, että nyt sitten palkkoja alennetaan ”malliksi”. Ei ole järkeä.
Mielestäni on sinänsä oikein että esimerkiksi pääomaveroa isoista tuloista maksavat luopuvat jostakin osasta palkkiota. Sanoisin kuitenkin niin, että se osa johtoa, joka on saanut hyviä (mutta ei kohtuuttomia) palkkioita, on palkkansa ansainnut edellyttäen, että yrityksen tulos on ollut hyvä.
Korkeita palkkaveroja maksavia en ryhtyisi patistamaan palkanalennuksiin. He maksavat jo nyt kohtuullisesti veroja.
Palkkioiden alennuksen ei pidä perustua ”vastakateuteen”, vaan järjen käyttöön. Vaikutta vähän siltä, että palkkojenalennussirkuksesta on tullut uusi populismin ilmentymä.
Johtajien ja kansanedustajien palkka-alella ei panna kansantaloutta kuntoon, mutta tavallisten palkansaajien palkka-alella kansantalous saadaan epäkuntoon.
Suomalaisten on luotettava omaan innovaatiokykyyn, kehitettävä vientiin uusia tuotteita ja palveluita. Eduskunta taas voisi keskittyä vähäksi aikaa olemassa olevien lakien paikkailuun ja harkita uusien menoja lisäävien uudistusten jäädyttämistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti